Renovering: Luxor elstängselaggregat

Uppe på rännet, alldeles utanför det gamla hönshuset, finns en hel del roligt att rota fram. Bland annat står det minst en gammal separator och en gammal smörkärnare. Dessa ting får dock vänta på sin tur, samt att tid och lust infinner sig innan de släpas fram i ljuset. En sak som däremot skulle vara användbar, var en av gårdens gamla klockor – ett gammalt elstängselaggregat tillverkad av saliga Luxor i Motala. Morfar var en av de första i byn som skaffade en dylik tingest. I början så knorrades det bland grannarna om varför man skulle ha en sån där dyr pryl, det går väl precis lika bra med taggtråd?..men efter några år så kom de flesta underfund med att det var lättare att dra ett stänge med järntråd än med trilskande taggtråd, och det blev kutym att använda elstängselaggregat.


…”Andra företag inom radiobranschen äro Aga-Baltic Radio AB., Lidingö, Radiofabriken Luxor AB., Motala, samt AB. Gylling # Co. och AB. Stern Stern, båda i Stockholm” …

-Sveriges Industri, 1936


Detta aggregat började användas någon gång på 1950-talet för att lättare hålla korna i hauwen.

 


Morbror Holger, som var med när aggregatet senast användes, refererar gärna till det som klocka’. Troligen på grund av att det sitter ett tickande mekaniskt urverk i, som styr när det skall komma en puls i järntråden på stängslet. Det hände till och med att när klocka’ fick slut på batteri, lärde sig kräga’ detta och passade ibland på att skutta över stänget.


Visst kan det vara fint med patina ibland, men den här gamla klocka’ skulle nog bli snyggare efter en varsam putsning samt målning. Jag började med att putsa bort ytrosten för att sedan rota omkring i färgförrådet tills jag hittade en grå/silver Hammerite som skulle passa bra.

Nu är klockan åtgärdad till det yttre…nu återstår det att gå igenom det inre samt testa med ett nytt batteri.


…”Sedan ett par år tillbaka ha även elektriska stängsel använts. Dessa komma ursprungligen från Amerika, ehuru de nu tillverkas även i Sverige. Konstruktionen är sådan att på isolatorer, anbragta å stakar eller stolpar, uppsättes en slät tråd eller helst taggtråd, för kor c:a 90 cm över marken, i vilken, medelst en särskild apparat, med en sekunds mellanrum utsändes en eller två strömimpulser. Spänningen är hög men strömstyrkan obetydlig. Kontakt med tråden är därför, samt även på grund av den intermitterande strömmen, fullkomligt ofarlig men utlöser dock en mycket obehaglig känsla, vilket gör att djuren undvika beröring med tråden. Anslutning kan ske antingen till kraftledning eller batteri. I Sverige tillåtes dock ej försäljning av apparater för nätanslutning på grund av därmed förenade risker för djur och människor. Strömförlusterna äro små om tråden är väl isolerad och ett torrbatteri beräknas räcka för en betessäsong.

Ar, 1938 funnos i Sverige egentligen blott några provapparater, men under åren 1939 och 1940 har tusentals apparater försålts i landet”…

-Svenskt Lantbrukslexicon, 1942

Annons

4 reaktioner på ”Renovering: Luxor elstängselaggregat

  • Hej Kurt,
   Jag har inte börjat leta ännu, men tanken är nog att köra som det var en gång i tiden, med ett liknande batteri som får laddas då och då.

   Mvh,
   Peter

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.