Kulturängen (äntligen) sådd

Förra söndagen (13/5) fick jag (äntligen) sått kulturängen. Egentligen alldeles för sent, men den kanske tar sig bättre nästa år. Några blomster borde ändå visa sig under slutet av sommaren, och har jag tur, hittar även bina hit.

En uträkning behövdes. Man bör så 1 gram frö per kvadratmeter. Hur mycket räcker då 1 kilo frö till….?

Man får räkna med mellan 700 – 1000 kronor kilot för en väl blandad kompott av gamla – i vissa fall sällsynta –  kultursorter. I påsen från Olssons Frö fanns det totalt 25 stycken olika blommor och örter, nämligen – Cikoria, blålusern, käringtand, pimpernell, svartkämpar, getärt, sötväppling, kummin, vitklöver, rödklöver, alsikeklöver, prästkrage, stor och liten blåklocka, blåeld, brunört, rödblära, rödklint, gulsporre, gulmåra, johannesört, väddklint, rölleka, smällglim, och esparsett.


»Cikoria»Cichorium Intybus
en korgblomstrig ört, med blå blomkorgar med stora, utstående kantblommor och grov, vid odling köttig rot. Förekommer vild vid vägkanter (därför kallad vägvårda) i södra Sverige och odlas (dock numera i Sverige ytterst obetydligt) för sina rötters skull, vilka användas för att bereda ersättningsmedel för kaffe; i södra länder även för användning av bladen som sallat, vartill den odlades redan av gamla tiders greker och romare. 

För att lämna en till kaffe lämplig rot fordrar C, likasom andra rotfrukter, en djup, väl gödslad och väl brukad jord i varmt läge. Fröt, som väger omkr. 1 gr. per 1,000 korn, radsås med 5—6 kg. per ha. till omkring 1 cm. djup och omkring 1/2 m. avstånd mellan raderna. Plantorna gallras till 8—10 cm. avstånd. Skötes som andra rotfrukter och skördas oftast vid höstens början, då frostskada gör rötterna odugliga. Stocklöpare duga ej. De väl nackade rötterna rentvättas, skäras i tumslånga bitar och torkas i torkapparat. 

-Lantmannens Uppslagsbok, 1923


Humlen , som jag skrev om i detta inlägget,  är planterad, och nu har gått och väntat på att Zephirens fläkt (västanvinden) skall mojna så att det går att, för hand, så de dyrbara fröerna utan att de blåser bort och landar någon helt annan stans än där jag från början hade tänkt.

1 kilo frö, lite mindre än 1,000 kvadratmeter skall sås. Hellre för mycket frö än för lite…


Om man endast skall så dylika fröer, utan stråsäd som skydd, bör man först bearbeta jorden riktigt ordentligt, speciellt om det är 50 år gammal vall. Jag plöjde, jordfräste, harvade, jordfräste och fräste ytterligare en gång. Sedan fick jorden ligga och gôtta till sig i en vecka till så att en så kallad falsk såbädd skapades. För att lura ogräset att återgro. Sedan jordfräste jag en gång till. Haha!

Under kvällen när det var vindstilla, så stilla det kan bli på en ö mot västerhavet, ringvältade jag såbädden för att fröerna inte skulla hamna för djupt ner i jorden. Sedan sådde jag och ringvältade en gång till, som sista steg.

Jag hann bli klar innan daggen satte in och klumpade jorden. Resten av tegen är insådd havre med vall

Annons

3 reaktioner på ”Kulturängen (äntligen) sådd

  1. Besprutar man med Roundup så brukar man kunna hålla borta ogräset ett år, och få de blommor man sått. Men sedan brukar ogräset ta över redan från år två.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.