Det gamla Tolleby

I Tolleby, Stenkyrka socken på Tjörn finns en del gammalt och glömt.
Kommer att fylla på allt eftersom.

Att-göra-lista;
Sticke-Marja
Elofs plats
Lenas plats
Hon som dränkte sig och var
Durden i tjärnt
Oskar på tjärnebacken
Kålle i hör’t
Hagmans torp
Snäll-Eriks
Johan på mösen
Sö-huset i Frökärrsmyra
Om en lagård
Drängarna som slog ihjäl varandra
Domböckerna
Domare-ringen
Kvarnarna
Olsby damm
Jättegrytorna
Sylte-marjs-lia
Tolleby gravfält
Gamla körvägar och gångvägar
Gölen/Yelen
Ruinerna vid torpet
Annie i stormyr
Johan på tomta

 

Annons

12 reaktioner på ”Det gamla Tolleby

 1. Så fint du beskrev Sticke Marjas levnadsvillkor…..bra att hon fick bränsle av kommunen. Helt otroligt idag att förstå hur människor i hennes situation kunde överleva……
  Fortsätt att berätta !!!

  Gillad av 1 person

 2. Som barn fick jag följa med min farmor o farfar till Tjörn. Båt från Stenpiren i Göteborg till Skärhamn eller Rönnäng.Detta var imitten på 50 -talet.Taxi förde oss till en kvinna som bodde ensam i närheten av Tolleby tjärn där jag kunde bada.Det fanns en bäck som jag lekte i.Kvinnan som bodde i den lilla gården hade några får,höns o en hund.Jag har ett starkt minne av att kvinnan var döv.Jag vet inte anknytningen till min farmor Ellen Welin född i Lundby Göteborg vars far Janne Olofsson var född på
  Tolleby mellangård.Är det någon som har någon aning?

  Gilla

  • Hej Krister,

   När du skriver i närheten av tjärnt, är det några hundra meter eller längre? Kommer att tänka på ”Brors i Storemyr” där det fanns ett litet vitt hus som hyrdes ut till släkt/vänner på den tiden. Det ligger ca 200 meter från Tjärnt och det finns en myr och en bäck man kan leka vid.

   Gilla

   • Hej!Tack för ditt svar.Kommer inte ihåg avståndet men det upplevdes som några hundra meter.Där kanske jag är ute o reser.Det fanns ingen körbar vägen fram till huset så vi fick ta oss fram till fots.
    I anslutning till vägen fick vi passera en gärdesgård med stenar modell större.Det finns ett foto på mig o farfar när vi sitter på stenarna.Tyvärr har jag ingen att fråga om namnet på kvinnan.Det måste ju varit en släkting till farmor eftersom hon hade släkt på både far o mors sida i trakten.
    Hälsningar Krister .

    ,

    Gilla

   • Magnus, född ca 1335

    Bengt Magnussønn, född ca 1370

    Knut Bengtsen Måneskiold, född ca 1400

    Henrich Måneskjöld av Rise, född 1430

    Jens Henriksen Måneskiöld, Til Risøe, född 1470, död 1499 i Bergen, Norge.

    Knud Jude Måneskiöld, född ca 1500 i Orresholm, Norge. Död 1567 i Arlösa, Enslöv, Halland. Gift med Anne Pedersdatter och Anne Pedersdatter Romel.
    Barn: Peder Knudsen Måneskiöld; Elisabet Knutsdotter Måneskiöld; Bjørn Knudsen Måneskiöld; N.N. Knudsdatter Måneskiold til Arløse; Jens Knudsen Måneskiöld; Jörgen Knudsen Måneskiöld och Sigrid Knudsdatter Kalips.

    Peder Knudsen Måneskiöld, född 1529 i Arlösa, Enslöv i Halland. Död runt 30 October 1607 i Olsnäs på Tjörn. Var Hovjunker, fogde, lagman till Olsnäs och Åkervik 1557-1604.
    Gift med Bodil Lauridsdatter Måneskiold och Birgitte Romellsdatter Måneskiold.
    Barn: Berete Pedersdatter Maaneskiold; Knud Pedersson Måneskiöld; Olof Pedersen Maaneskjold; Isak Pedersen Maaneskjold, til Aggervig; Kirstin Pedersdatter Maaneskiold; Anne Pedersdatter Stråle / Dyre; Laurids Pedersen Maaneskiold, til Ristenæs; Barbro Pedersdatter Maaneskiold; Henrik Pedersen Maaneskjold, till Hängelö och Henriksholm; Bodil Pedersdatter Maaneskiold and Romel Pedersen Maaneskjold

    Knud Pedersson Måneskiöld, född ca 1565 i Olsnäs på Tjörn. Död 1638 i Olsnäs på Tjörn. Gift med Lucie Eriksdatter Hvittenstiern och Kerstin Larsdotter Dufva.
    Barn: Olof Knudsen Måneskiöld, Sigrid Knudsdatter Måneskiöld, Cecilia Knudsdatter Måneskiöld, Peder Knudsen Måneskiöld, Jörgen Knutsson Måneskiöld och Per Knutsson Måneskiöld.

    Jörgen Knutsson Måneskiöld, född 1637 i Olsnäs på Tjörn. Död 1698 i Rävlanda på Tjörn. Gift med Börta Olofsdotter Green, af Rossö.
    Barn: Knut Jörgensson Måneskiöld, Kerstin Jörgensdotter Måneskiöld, Börta Jörgensdotter Måneskiöld och Anna Jörgensdotter Måneskiöld.

    Knut Jörgensson Måneskiöld, född 1662 i Åkervik på Tjörn. Död 20 Mars 1723. Gift med Mätta Rasmusdotter.
    De fick barnen Kerstin Knutsdotter Måneskiöld, Anna Knutsdotter Måneskiöld, Petter Knutsson Måneskiöld, Olof Knutsson Måneskiöld, Jonas Knutsson Måneskiöld, Börta Knutsdotter Måneskiöld och Elsa Katarina Knutsdotter Måneskiöld.

    Olof Knutsson Måneskiöld, född 1716 i Olsnäs på Tjörn, död 12 November 1782 i Olsnäs på Tjörn. Gift med Mätta Persdotter.
    De fick barnen Annika Olsdotter, Knut Olsson, Peter Olsson, Malena Olsdotter, Rutger Olsson, Olof Olsson, Andreas Olsson och Mikael Olsson.

    Knut Olsson, född i December 1742 i Olsnäs på Tjörn, död 13 Oktober 1798 i Lirås på Tjörn. Gift med Elin Olsdotter.
    De fick barnen Petter Knutsson, Börta Knutsdotter, Olof Knutsson, Jonas Knutsson, Mätta Knutsdotter, Anders Knutsson, Inger Knutsdotter Anders Knutsson, Inger Knutsdotter, Margareta Knutsdotter och Kristian Knutsson.

    Olof Knutsson, född 14 Juli 1779 i Lirås på Tjörn, död 18 October 1829 i Lirås på Tjörn. Gift med Annika Berntsdotter och Annicka Andreasdotter.
    Barnen hette Kristina Olsdotter, Rutger Olsson, Kristan Olofsson, Britta Olsdotter, Anna Olsdotter, Kristina Olsdotter, Anna Britta Olsdotter, Inger Johanna Olsdotter och Inger Olsson.

    Kristian Olofsson, f 30 Januari, 1807 i Lirås på Tjörn, död 3 Januari 1854, mördad i Buddalen på Tjörn. Jag är ganska säker på att denna historien handlar om det mordet, fast Tjörns släktforskare har skrivit fel namn, men födelseåret stämmer.
    Kristian var gift med Anna Olsdotter från Buddalen (född 19 December 1810, död i Grinneröd på Tjörn 20 Juli 1865).
    De fick barnen Anders Christiansson, Olof Kristiansson och Britta Kristina Kristiansson.

    Olof Kristiansson föddes 23 maj 1844 i Buddalen, Stenkyrka socken, Tjörn, Bohuslän, Sverige och dog 30 juni 1908 (64 år) i Tolleby.
    Olofs fru hette Elsa Kristiansson f. 29 Oktober 1846 i Kebene (gränsar till Tolleby i norr) och dog 5 mars 1905 (58 år).
    Olof hade en bror som hette Anders Christiansson och en syster som hette Britta Kristina Kristiansdotter.

    Paret fick tre barn; Hilma Charlotta Andersson, Johanna Elisabet Eliasson och Janne Olofsson.

    Janne föddes 18 April, 1875 och dog 27 Juni 1955 i en ålder av 80 år. Han var gift med Agda Paulina Olofsson Född 1 Januari 1882, Död 7 November 1927.
    Janne och Agda fick två döttrar; Ellen Axelina Sylvia Welin och Rosa Astrid Justina Andersson.

    Ellen föddes i Lundby 25 september 1904 och dog 8 Oktober 1969 i Göteborg. Hon var gift med Karl William Welin.

    Jag kan inte komma på exakt var du tillbringade somrarna som barn, men det låter som det kan ha varit i Tolleby Mellangård. Avstånd till Tolleby Tjärn från Mellangården är väl ca 800 m.

    Gilla

   • Hej!
    Jag tackar för dina uppgifter. Kan Du beskriva var Tolleby Mellangård låg? Om det är den plats jag har ett minne av passerade man isladan o därefter till vänster på en mindre väg.Men det är väl knappt några spår av den gården? Men det är inte där jag var på sommaren.Nu tycker Du väl jag börjar bli jobbig…… Men jag kämparlåten!
    Ha en bra helg
    Krister

    Gilla

 3. Hej!
  Jag håller på att släktforska och vet att min släkt bodde i Tolleby Mellangård. Jag fastnade här och undrar över ”Elofs plats” och ”Hon som dränkte sig”, vad innebär detta? Har nämligen hört en historia från min gammelfarfar och skulle gärna vilja höra mer, om det finns något att höra vill säga. Tacksam för all hjälp!

  Gilla

  • Hej Elsa,

   Elofes (Elofs) plats ligger här

   Vad jag vill minnas så bodde det en gubbe som hette Elof Persson i denna stugan. Markägaren byggde över ett tak 2021, så stugan/grunden finns kvar.

   Troligen Elof Persson från Annerstad i Kronobergs län. Han bodde bl.a. i Källdalen på Tjörn mellan år 1884 – 1885. Källdalen ligger mellan Bleket och Aröd på södra Tjörn, efter Tolleby. Han flyttade till Tolleby Mellangård 1885. Elof hade en fru jag inte minns namnet på, och han jobbade på sjön från och till vill jag minnas. Ont om pengar och det som fanns gick mest till brännvin. Frun dränkte sig en dag i dammen på berget ovanför stugan. Hon tog av sig träskorna först, ställde dessa vid sidan om dammen, la sig på knä och höll huvudet under vattenytan genom viljekraft sades det.

   Mvh,
   Peter

   Gilla

   • Tack så mycket för ditt svar! Har hört historian innan då Elof är min släkting, precis som hans fru Elin Persson. En väldigt ledsam släkthistoria..
    Vet du om det finns någon konkret källhänvisning till denna historian eller är det något som har hängt med i flera generationer?

    Allt gott!
    /Elsa

    Gillad av 1 person

   • Jag har hört den äldre generationen berätta historien det flera gånger, så inget jag läst konkret om. Jag fick mera info från en medlem (Mona) från ett inlägg i Facebookgruppen ”Gamla bilder och minnen från Tjörn”.
    Mona kanske vet mer eller kan se om det står någon kommentar i kyrkoböckerna?

    Mvh, Peter

    Gilla

   • Det ska jag göra! Tack för all hjälp. Behöver rätta mig själv också, hans fru hette Helena Rutgersson, så det måste varit hon som dränkte sig. /Elsa

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.