Reportage om Gråärt

Kloka Hem, Nr 1, 2018

För ett tag sedan blev jag uppringd utav en journalist som skrev för en tidning som heter Kloka Hem, en tidning som hittills flugit under min radar. En uppåtgående trend bland självhushållare, mindre bondgårdar, preppers och intresserat folk i största allmänhet, verkar vara att åter odla mer eller mindre bortglömda gamla kulturväxter. Tyvärr finns det inte så mycket lätt tillgänglig information på nätet om den gamla gråärten, men journalisten hade efter lite sökande funnit bloggen. Efter en timmes samtal hade jag förklarat allt jag visste om gråärt, hur man förbereder, odlar, skördar samt egna erfarenheter så här långt. Egentligen har jag haft en fundering – egentligen var det nog en släng utav tillfällig sinnesförvirring – att inte odla någon gråärt under 2018. Men nu antar jag att jag bör göra det ändå, ifall någon trots allt skulle vara intresserad av att se hur det ser ut i odlingen. Om jag inte skulle odla, kommer det komma någon som är intresserad, och skulle jag odla kommer det ingen alls. Inte för att jag bryr mig om någotdera av dessa scenarion men om inte annat ser det fint ut när ärten blomstrar. Så alltså, det blir Gråärt även under 2018.

2016 började jag att odla på försök, detta kan man läsa om här. Under nästkommande år, 2017,  odlade jag också,  det blev dock inte så bra skörd eftersom vädret var märkligt under hela sommaren. Först varm utan regn, sedan kallt med massor av regn. Inte bra för någon gröda.


Kloka Hem fick en länk till de bilder jag tagit på odlingen så de kunde välja ut några passande. Tyvärr är jag inte mycket till linslus, härav en några år äldre bild på mig och Wiggo

 


Annons