»Gödselspridare»,
Genom gödselspridare kan kreatursgödsel spridas både jämnare och fortare än för hand. Gödselspridare utgöres av en vagn med anordning för gödselns spridning. Vagnens botten kan antingen vara rörlig därigenom, att den består av en ändlös, vid arbetet bakåtgående matta av träribbor, eller också fast. I senare fallet måste gödseln vid spridningen föras bakåt mot spridningscylindern genom vinkeljärn,som av kedjor dragas bakåt över bottnen. Spridningscylindern är försedd med stift, som sönderdelar gödseln mot en ovanför sittande kam och utkastar den bakom maskinen. Cylindern sättes i rörelse med en kedja, som drives av ett kedjehjul på bakre körhjulsaxeln. Bottnens rörelse åstadkommes genom en excenterskiva, fäst på cylinderns axel och vars rörelse överföres på en annan skiva, som matar fram bottnen eller bottenkedjorna. Maskinens låda kan konstrueras både av stål och av trä. G. utföres för såväl en som två hästar. Den förra maskinen har två hjul och rymmer c:a 5 hl, den senare har fyra hjul och rymmer 10—15 hl.
När grannen hörde av sig och undrade om jag var intresserad utav en gammal gödselspridare som stod hos en bekant, behövde jag inte fundera speciellt länge. Under en längre tid har jag funderat på om det inte vore lättare att mocka hönshuset med hjälpt utav en gödselspridare. Som det är nu kör jag antingen ut mellan 8 – 10 mullskopor (skopa bak på traktorn) och lägger på lämpligt ställe för att plöjas ner. Då är ju en vända eller två med en mindre gödselspridare synnerligen arbetsbesparande. Sagt och gjort, en bytesaffär som bestod i en styck flaska whisky mot en gödselspridare, hämtades spridaren redan nästa dag.
Spridaren är en gammal fastgödselspridare (kiss och bajs i gödselstack) som saknar kraftaxel. Med kraftaxel menas en mekanisk arm som man kopplar mellan traktorns kraftuttag och maskinen efter traktorn, och traktorn är ansvarig för att driva maskinen. På den här gamla spridaren är det markhjulsdrift/markdrift som gäller. En orsak till att man använde markdrift tidigt var att de tidiga traktorerna inte hade ett uttag för kraftaxel, samt att om man inte ägde en traktor, kunde man dra den med häst eller ko.
Förr var det vanligt att man använde olja eller gammal spillolja som rost- och rötskydd. Maskinhallar hörde till ovanligheterna och maskinerna fick i mån av plats antingen stå i Blå Hallen (d.v.s himmelen som tak) eller trängas i vagnslidret eller något snedtak utefter ladan (om man nu ens hade något sådant).
Efter en ordentlig tvätt bestående utav högtryckstvätt i kombination med avfettning och tryckluft samt torkning utomhus i två dagars strålade solsken, såg den gamla spridaren från de anrika Arvikaverken (AVA) rätt bra ut. Jag vet inte, men antar att GS 3 betyder GödselSpridare patent/storlek nr 3.
AB. Arvika-Verken, Arvika.
Gjuteri och mek. verkstäder i Arvika, vattenkraftstation vid Perserud, Arvika. Tillverkar lantbruksmaskiner såsom slåt-termaskiner, självbindare, räfsor, radsåningsmaskiner, plogar, potatisupptagare m. m. Varumärken: »Herkules», »Triumf», »Radix» o. »Salix».
Telegr.-adr. o. telefon: Arvikaverken. Arvika.
Postgiro: 8484.
Akt.-kap.: 3,000,000 kr.
Antal industriarb.: 1,000.
Firman, etabl. 1893, nuv. bolagsform 1916. har i sig upptagit AB. Gävle
Åkerredskap. Bolaget äger AB. Joh.Thermaenius & Son, Hallsberg. Kullberg & Do.
AB., ^ Katrineholm, Arvikaverkens Försäljnings AB., Katrineholm, och AB.
Walla Tröskmaskiner, Katrineholm.
-Ur Svensk Industrikalender, 1947, Tjugonionde årgången
Nästa steg var att slipa rost, och byta de vagnsbultar som var i behov av detta. Sedan var det bara att måla grönt där det hade varit grönt och gult där det varit gult. Aluminiumskyltarna togs av och putsades upp innan återmontering skedde. Spaken på spridarens vänstra sida (vilket blir den högra spaken på bilderna) är den spak man drar ner när man vill koppla på drivningen. Då börjar kättingarna röra på sig och matarvalsarna snurrar i takt med hastigheten. Den andra spaken ställer man in hastigheten på matningen.
Efter att ha lagt på tre lager färg (Hammerite Your Colour på metallen och träfärg på brädorna) körde jag ut spridaren på gärdet där den fick torka och härda ordentligt i vinden och solen.

AVA GS 3 i skitbra skick!
Min sista åtgärd var att gå över spridaren med fettsprutan och smörja allting grundligt. Eftersom spridaren är av äldre modell gäller det att handlasta dyngan som skall ut på åkrarna, så man inte knäcker botten. Man får ta det lugnt helt enkelt.