Hummerfisket

Premiären för hummerfisket infaller alltid den första måndagen efter den 20 september, kl 07:00. Från 1 maj året efter är hummern fredad igen. Det är alltid roligt att sätta några hummertinor – eller som vi säger här på Tjörn, »hummerkuber» (kupa uttalas genom att man omvandlar p till b. Kupa – kuba.) När vi ändå är på det dialektala kan ni fundera på vad ordet hummerkubeväletauw’ betyder på bohusländska.

När jag och Holger kom ner till båtplatsen var det nästan kav lugnt på sjön med halvblå himmel och lite sol, och tankarna gick till hur gôtt livet kan vara ibland, medans jag nynnade på Evert Taubes ”Inbjudan till Bohuslän”, som blev publicerad första gången 1943 i samlingen ”Ballader i Bohuslän – diktade, tonsatta och illustrerade av Evert Taube”

”Som blågrå dyning bohusbergen rullar
i ödsligt majestät mot havets rand.
Men mellan dess kala urtidskullar
är bördig jord och gammalt bondeland.
Dit tränger Skagerack med blåa kilar,
och strida strömmar klara som kristall.
Och lummig lövlund står med björk och pilar
och ask och ek vid ladugård och stall….”

Visserligen utspelar sig handlingen i sången på Ängön i Orust kommun, men det får duga ändå,  och det är också här Rönnerdahl, Taubes alter ego, upptäcker Bohuslän: ”Ja kom och se vårt Bohuslän om våren, du Rönnerdahl, som äger blick för färg. Här går på vinröd ljung de svarta fåren och rosa skyar över druvblå berg.”

Den gamla stenbryggan


»Hummerfiske»
Våra nordiske förfäder kände visserligen till hummern, som omtalas flerestädes i de gamla sagorna; men de begagnade den antingen föga eller alls icke till mat, liksom fallet i allmänhet ännu i dag är med fiskarebefolkningen. Hummerfisket tillhör derför en jämförelsevis senare tid. Det synes hafva varit holländarne, som under 1600-talet satt lif i den nordiska hummerhandeln. De seglade årligen upp till norska och svenska kusten, inköpte hummer och förde den öfver till Holland uti särskilda fartyg, ”buiser”. Rådmannen i Uddevalla Anders Kock erhöll 1686 uteslutande privilegium på hummer- och ostronfisket i Bohus län, mot vilkor att han till visst pris skulle förse hofvet med ostron. År 1698 frigafs genom ett k. br. hummerfisket i Bohus län till hvem hälst som ville begagna sig deraf.

…I medeltal beräknas, att omkr. 300,000 stycken humrar årligen fångas i Bohus län och omkr. 8,000 i Halland (söder om Falkenberg idkas derstädes intet hummerfiske). Hummerfisket långs Sveriges hela vestra kust sysselsatte 1879 1,700 personer och inbragte 411,680 humrar till ett värde af 87,633 kr.  Fångsten sker hufvudsakligen med hummertinor, ett slags mjärdar af spjälar eller nät med två ingångar. Till bete i tinorna begagnas hvarjehanda småfisk.

…I Sverige förbjöds redan 1833 allt hummerfiske i Göteborgs och Bohus läns skärgårdar från början af Juli intill midten af Sept. hvarje  år. 1837 utfärdades ett allmänt förbud såväl att fånga som att sälja hummer fr. o. m. 1 Juli t. o. m. 15 Sept. hvarje år, men förordningen lärer föga efterlefts.

-Nordisk Familjebok, 1800-talsutgåvan, 1884


Vi kastade loss och jag satte mig vid årorna för att ro ut de nödvändiga 50 metrarna innan jag kunde fälla ner och dra igång snurran. Djupet i Morik kile (»Morrige kile») varierar mellan 0,2 – 0,9 meter, och beroende på ebb eller flod, är det bäst att ha till vanan att ro ut en bit. När jag var liten hade morfar en saltvattenseka liggande på precis samma plats vid bryggan och jag tyckte att det faktiskt var en smula lustigt att framdrivningen på svärfars lånade plastbåt, liksom morfars eka besörjdes då som nu, utav en Suzuki på 3.5 hk. Morgonen var kylig och jag hade tagit på mig fullt underställ, blåbyxor, stövlar, tröja och en lättare jacka, samt handskar på nävarna. De fem kubera’ låg på sin plats på durken och väntade ivrigt på att få bada.

På väg ut


»Trä»,
…äldre svenskt rymdmått för handel med ostron och hummer, l ostronträ räknades = 16 kannor = 41,9 L, ett hummerträ = 24 kannor = 62,8 Liter. Sedermera räknades ett ostronträ innehålla 200 stycken ostron, men sedan ett årtionde har termen trä kommit ur bruk, och ostron säljas antingen dussinvis eller i fastager om 250 stycken (lömska danska ostron), 500 st. (holländska) o. s. v. Hummer säljes numera tjogvis (och styckevis). En gammal benämning på ostronträ är t r e d j u n g. ‘

-Nordisk Familjebok, Uggleupplagan, 1920Husmanskost, 1896


Vi tuffade i sakta mak och i godan ro, runt böar, kobbar och skär i arkipelagen och språkade om var vi skulle sätta kubera’. Efter en stund vilade alla kuber på havets botten, agnade med en ytterst vällagrad fisk som vi hoppades skulle få hummern att kravla in och smörja sitt krås.

Jag har läst att förr i tiden var det vanligare att kustbefolkningen åt hummer som ett nödvändigt ont, och inte som nu, att det är dyrt och något man njuter av tillsammans med champange. Nej, förr var hummern som sagt mycket billigare. I det lustiga bokverket ”Praktisk Illustrerad KOK-BOK för Svenskarne i Amerika” utläses på sidan 109 under rubriken ”RÄTTER AF HUMMER”, att ”Alla kräftdjur måste lefvande komma i kokkärlet; om de när de fattas med händerna, ej draga stjerten kraftigt åt sig, äro de ej längre friska, utan hålla på att dö. Sådana exemplar bör ej köpas. De äro bäst i de månader som hafva r i namnet. Är mycket svårsmält föda och förorsaka ej sällan akut magkatarr. De böra endast förtäras af friska personer med god mage”.

Efterföljande sidor handlar om recept på Kokt hummer, varm hummer naturel, Hummerpastej, Hummerpudding, Hummer i dosa, Hummersmör och Hummermjölk, Just receptet på Hummer i dosa är värd att granska närmare;

Löda igen dosan? En kulinarisk kunskap som nästan gått förlorad.


Framåt kvällen blåste det lätt bris när vi gick ut för att dra, och helt enligt lagen om alltings jävlighet blåste det upp mot 17 sekundmeter i byarna precis när vi kom ur kilen. Wiggo satt modigt i båten, trots att det gungade bra. Två av kubera var tjuvfiskade, den ena uppskuren och den andra avskuren. En kuba vågade jag inte dra för den hade drivit för nära berget och västanvinden tryckte bra mot båten. De två sista var tomma, en utan bete i och en med bete i. Helt plötsligt stannade utombordaren – givetvis nära en holme – vilket resulterade i en kraftansträngning med årorna för att komma bort från holmen och en bit ut, innan en snabb översyn och tillika felsökning visade att luftnippeln hade tätat sig vilket strypt motorn.

Bohusländsk fiskeritidskrift, 1884

Efter åtgärd startade snurran och jag skingrade tankarna som hoppade mellan Titanic, Wilhelm Gustloff och Andrea Doria. Wiggo blev väldigt glad över att en knubbsäl visade intresse genom att uppehålla sig vid båten för att se hur det gick för oss, i hopp om att få en bit fisk eller nåt. Trots att det rent ut sagt hade gått åt helvete, var det ändå en fin kväll och upplevelse, vilket absolut inte skrämde bort Wiggo från sjön. Nä, han skulle med nästa gång.

Annons

En reaktion på ”Hummerfisket

  1. I Norge är det dessutom krav att hummertinorna har ett rymningshål som är stängt med en bomullstråd som bryts ned fort, så att inte ev. borttappade hummertinor fortsätter att fiska

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.