Att renovera en ryggåsstuga, del 6

Oktober 2021

I ett av de gamla hönshusen hittade jag en gammal diskho, eller vad man skall kalla det. En sink? Avloppsho? Tråg? Slasktratt? Den hade en gång i tiden suttit i köket i mangårdsbyggnaden på gården och hade mot alla odds undgått att sluta sina dagar på soptippen, utan istället blivit liggande på ett ränne sedan 1940/50-talet. Tingesten är tung och gjort i gjutjärn och den en gång så bländvita emaljen var krackelerad, rostig och trasig. Efter en rejäl skrubbning och några lager vit hammarlack blev den som ny. Kul med återvinning!


En något tålamodsprövande balansakt var att mura höjden på skorstenen. Proveldningarna gick bra och draget fungerade väl.


Det var säkert onödigt arbete, men vi grävde ner ett par dräneringsslangar i golvet och drog ut dessa under stenväggen på gaveln. Ett par kubikmeter med isgrus skyfflades in för hand för dels höja och dels jämna till golvet. Sedan lade vi två linor/rör och skrubbade en rak bräda mot rören för att få isgruset packat och i våg, som en förberedelse för våtrumsmattan som skulle ligga på gruset. Nästa steg blev att lägga ett lager frigolit för att isolera.


Det billigaste entums furugolvet ”Värmlandsekonomi” som fanns på brägårn hade införskaffats i samma veva som allt annat som behövdes (reglar, spik, frigolit, isolermatta, fukt/ångspärr m.m).

Kanske blev golvet lite väl schangdobelt för att finnas i en backstuga?


Ännu mera sten, denna gång i form av ett par schwjåra block, släpades fram och baxades med rätt stor möda in och lades framför och in-under köksdelen i stugan.


Varje stuga behöver en dörr. Så vi snickrade ihop en enkel dörr med fiskbensmönster på framsidan. Dörren målades grön och de stora gamla hakgångjärnen sattes på plats. Dessa gångjärn kommer förresten från Klädesholmens gamla kyrkport, som renoverades för sisådär en 60-70 år sedan. Porten brändes upp och gångjärnen togs tillvara på där de låg i askan.


”Det är ett hem, som lockar så fort du ser en skymt däraf nerifrån vägkröken. Det är något härligt att ta i besittning, att äga, att värmas uti.”

SVENSKA ALLMOGEHEM, 1909

Vindskivorna på framsida gaveln spikades upp och målades i en pärongrön/stengrå kulör. Fönsterkarmarna likaså.
Efter detta tog vi paus från bygget och jagade älg istället.

Annons

2 reaktioner på ”Att renovera en ryggåsstuga, del 6

    • Hej,
      När jag var och kollade på en gammal stenstuga på Säby ö, lade jag märke till att skorstenen/rökgången var på utsidan. Men på detta hemmabygge till stenstuga var det var mest att få mer utrymme inuti stugan. Det fanns inte så mycket plats att bygga på och vi funderade först på att bygga en rejäl bakugn inuti stugan men det hade tagit en massa kvadratmeter. Det blev enklast att göra skorstenen på utsidan.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.