Att renovera en ryggåsstuga, del 5

September 2021

Det fanns gott om både begagnad fasadsten och begagnad eldfast tegelsten i gårdens bra-att-ha-hörne. Ihoppillat, samlat och sparat på genom årens lopp. På utsidan växte skorstenen sakta men säkert och vi behövde faktiskt inte köpa någon tegelsten alls. På insidan putsades skorstenen och det skissade med blyerts på putsen för att kunna ha några fasta punkter att gå efter gällande spisen och bänkskivans höjd från det ännu icke lagda golvet. En gammal spislucka murades fast mot den ena skorstenspipan för att kunna få lite fläktdrag och få ut eventuell osande rök, samt möjligheten att kunna elda i en öppen gruva rakt på bänken. Fönsterkarmarna fixades till och tätades och likadant gjordes mot dörrkarmen.


Taket sågades upp och skorstenen murades upp genom hålet.

En träram för spiskåpan spikades ihop och kåpan murades med sten och putsades därefter. Som spismantel eller spiskåpe-mantel, användes en gammal brandklassad limträbalk som hittades i gårdens virkesförråd. Vi fann även två gamla sotluckor i gömmorna. En gammal spis från Ankarsum kånkades bort och monterades på prov. Det hade väl gått att använda denna, men det visade sig finnas rosthål lite här och var och den läckte lite för mycket rök.

Av en slump hittades en fräsh (och ytterst billig) vedspis från Husqvarna, modell 727 (samma modell som Norrahammar 727). Detta borde vara den allra vanligaste vedspisen som finns i våra svenska stugor. Spisen har tre stycken plattor och just denna har emaljerad front i vitt, vilket är lite ovanligare än det klassiska svarta gjutjärnet. Anslutningsmöjligheterna finns både bak- eller upptill men i stugan blir anslutningen bak, rakt in i skorstenen. En liten behändig spis, med måtten bredd 54 cm, djup 52 cm och höjd 32 cm, varav hällmåttet är 63 x 52 cm. Även varmvattenkärlet i koppar, med tappkran, följde med, samt asklåda och två spiskrokar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.