Bohuslän och Tjörn 1729

Jag hittade en gammal karta i gårdsarkivet som jag endast sett förut, digitalt. En vacker karta över Bohuslän samt trakten precis söder om Vänern och stora delar av Dalsland. De infällda kartorna visar Göteborg samt Vänersborg, de två infällda vyerna är över Marstrand och Bohus. Den tyske kartografen och geografen Johann Baptist Homanns (1664-1724) barn publicerade verket år 1729, fem år efter faderns död. Homann var från 1691 verksam som notarie och ägnade på sin fritid åt koppargravyr och kartritning. Hans verk fick ett positivt mottagande och han grundade därför ett kartförlag 1702. Därifrån utsände han efter hand omkring 200 kartor, huvudsakligen kopior av nederländska eller franska original, bland dem en stor atlas, i 126 blad, över hela världen (1716) och Tabula novissima totius Germaniæ (fyra blad), de bästa av hans 17 originalkartor, samt fickglober och åtskilliga mekaniska konstverk. Den tysk-romerske kejsaren Karl VI blev så imponerad av kartorna att Homann utnämndes till kejserlig geograf.

Pappersvarianten, Bahusz szlott und dehs lähn, 1729

”Tractus Norvegia Suecius Praefecturam Bahusiae finitmaeqve Daliae Provincia Partem” står det på kartan. Nu var det länge sedan jag tittade på latinet, men om jag skulle gissa, borde det stå något i stil med ”Trakten Norge Sverige Prefektur (Prae = innan, Fectum = att göra, dvs en slags stor kommun eller härad) Bohuslän samt del av provinsen Dalsland (Dalian Provincia Partem).

Den digitala kartan är lätt kolorerad och ser ut så här.

Den digitala varianten, förminskad i storlek

Detaljerna är välgjorda, se här hur gamla Göteborg såg ut. ”Die Koenligh Schwedishe Vestung Gothenburg”. – Den kungliga svenska fästningen Göteborg. Uppe till höger ser vi ”Güldenberg Schanz”, dvs Gullbergsvass Skans – Skansen Lejonet. Nere till vänster i bild ligger ”Rufaas Croonen”, det vill säga Skansen Kronan. Båda skansarna var en del av gamla Göteborgs fasta försvar. Överst på bilderna ser vi Bohus fästning i det gamla Kungälv – ”Prospect der Vvestung Bahus”.

 

Vidare ser vi ”Die Königl. Schwedische Stadt und Vestung Marstrandt in Schwedischen Norwegen” – Den kungliga svenska staden och fästningen Marstrand i Svenska Norge. Vi ser Kleffver och INS – Klåverön och Instön. Hedwigsholm syns samt KOEINS – Koön.
Den då befästa ”Die Stadt Wennersburg in Schwedisch Norwegen”, – Staden Vänersborg i Svenska Norge – syns vara väl befäst, där den fortfarande ligger vid Wennaersee – Vänern.

 

Så har vi kommit fram till orsaken att jag gjort ett inlägg om en gammal karta – att Tjörn är med, eller TIOREN som ön verkar heta på gammaltysk-nederländsk-latin. Det finns många roliga gamla kartor att titta på. Kanske skriver jag ytterligare inlägg om detta. Trots att det inte handlar om just jordbruk, men det är gammalt och Tjörn (med onejd) är med.

 

Annons

En reaktion på ”Bohuslän och Tjörn 1729

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.