Potatis!

”Potatisens hemland är södra Amerika, där potatisväxten finnes vild i Chili och Peru. Till Europa infördes potatis första gången 1565 och till Sverige 1725; men först efter 1762 blef den allmännare odlad i vårt land. Nu odlas potatis från det nordligast bebodda stället i världen, intill världens sydligaste kända delar. Potatisen är utan tvifvel den dyrbaraste och värderikaste skänk, som gamla världen fått af den nya.”

 



Potatis

I Sverige odlas varje år knappt 20 000 hektar matpotatis och cirka 6 000 hektar stärkelsepotatis.
Produktionen av stärkelsepotatis sker i huvudsak i Skåne och Blekinge där också förädlingsindustrin finns. Potatisväxtens (Solanum tuberosum) rotknölar, de så kallade potatisarna, är mycket rika på stärkelse och är därför mycket lämpliga att jäsa alkohol ur, dock är processen lite mer komplicerad än spannmål. Potatis innehåller, till skillnad mot spannmål inga eller mycket små mängder enzymer som kan omvandla stärkelse till glukos. Potatisens stärkelse är dessutom inneslutet inom växtcellernas väggar. Stärkelsen utvinns genom att man kokar potatisen i tryckkokare (3-4 ggr atmosfärstryck 150°C ). Då kokningen avbryts och trycket återgår till normalt atmosfärstryck, spricker cellerna och stärkelsen frigörs. Sedan blandas potatis-vatten smeten med krossat mältat korn där maltets amylas även kan omvandla potatisens stärkelse till enklare sockerarter och efter jäsning erhålles etanol….

Lite om potatissorter
Bintje och King Edward var länge dominerande bland svenska matpotatissorter.
Att de fortfarande är stora i odling beror mycket på att de är omtyckta och efterfrågade av konsumenterna, att de ger god avkastning och har en bra kvalitet. Bintje och King Edward är dock känsliga för sjukdomar. Det är ett problem som tyvärr även gäller för flera av de nyare potatissorterna.

Olika egenskaper
Potatissorter kan ha många olika egenskaper.
De kan till exempel vara tidiga eller sena, ha olika motståndskraft mot sjukdomar och olika avkastningsförmåga.
Sorterna kan delas in på flera sätt;

Färskpotatis – snabbväxande sorter som är färdiga redan före midsommar.
Går inte att lagra, ska ätas nyskördad.
Sorter: Arrow, Swift, Minerva, Rocket, Magda, Riviera

Sommar- och höstpotatis – tidiga sorter.
Går som regel att lagra, men bör ändå helst konsumeras under hösten.
Sorter: Princess, Pentland Javelin, Maris Bard, Solist, Gala, Inova

Höst- och vinterpotatis
Bra att lagra och ger därför potatis av fin kvalitet även på våren.
Sorter: Bintje, Annabell, Asterix, Sava, King Edward, Fakse, Folva, Perlo, Melody, RosaGold, Mandel

potatis

Hur väljer du sort?
När du väljer sort kan du utgå från följande frågor:

Gäller odlingen färsk-, sommar-, höst- eller vinterpotatis?
Ska skörden av matpotatis i huvudsak säljas till storhushåll, skaleri eller till enskild konsument? 
Vilka sorter frågar företag och enskilda konsumenter efter?

Välj därefter sort utifrån odlingsegenskaper och efter inre och yttre kvalitetsegenskaper som tidighet, sjukdomsresistens, avkastning, näringsbehov, kokegenskaper, färg, form, smak, skalkvalitet med mera.

Odlar du ekologiskt?
Om du odlar ekologiskt bör du välja sorter som är motståndskraftiga mot bladmögel och brunröta.
Välj också tidiga sorter som hinner långt i sin utveckling innan blasten angrips av bladmögel.
Man kan förkovra sig i olika jordtyper, göra si och göra så. Det bästa är att själv pröva sig fram.
Vi konstgödslar inte!
Endast naturlig koskit som utsprides medelst grep.

Eller som en av gubbarna sa när han sålde potäter och rabarber på torget
-Odlar han ekologiskt?
-Jaaa, jä går ud hwar möra å slänger pissepotta på’t!

Vi hämtade årets beställad tidiga sättpotatis på kvarnen förra veckan.
Nu ligger de i pannrummet och gottar till sig med att förgro.

 



Montreal

20160227_152223311_iOS

Mycket tidig sort som är fast och med ljusgult skal och köttfärg.
En av de tidigaste potatissorterna. Passar utmärkt i ekologisk odling.
Resistent mot både kräfta och nematod. Högavkastande sort med stora knölar.

Köttfärg = Svagt gul
Knölform =Rundoval
Kokegenskaper = Fast
Blommfärg = Vit



Rocket

20160227_152211665_iOS

Kan odlas i hela landet. Vitt kött, nästan genomskinliga knölar. Läcker på bordet.
Immun mot kräfta och nematod.

Köttfärg – vit
Knölform – rundoval
Skalfärg – gult
Blomfärg – Ljusblå



Gwenne

20160227_152300040_iOS

En nära släkting till den populära sorten Amandine.
Tidigare i skörd, fast och gul i fruktköttet.Skalet är mycket tunt.
Den är en förstklassig följeslagare till många rätter och uppskattas av ledande stjärnkockar.



Folva

20160227_152250106_iOS

Medeltidig sort som härstammar från Danmark. Plantan är medelhög och växer snabbt med god täckning. Blommorna är normala till antalet och blåvioletta.

Knölform: långoval, mycket grunda ögon, normalstor
Skalfärg: gul
Köttfärg: gul
Kokegenskaper: ganska fast, ringa benägenhet till missfärgning, torrsubstans ganska hög.

Folva har en kort lagringsvila och bör inte lagras längre än till jul, sätter mycket kraftiga starka groddar som kan vara mycket besvärliga vid sortering.



Timo

20160227_152234889_iOS

Tidig sort som är Finlands mest odlade tidigpotatis. Jättegod smak.
Immun mot kräfta men inte mot nematod.



Sava

20160227_152325743_iOS

Medeltidigt sort från Danmark, medelhög planta med vita blommor.
Immun mot kräfta och har god motståndskraft mot skorv.

Sava passar både som traditionell matpotatis och ekologisk odling.



Nu ligger de här och förgror i värmen.

20160227_152202521_iOS

3 reaktioner på ”Potatis!

  1. Ping: Vårplöjde för tidiga potatisar | Tjörnbo

  2. Ping: Det är ren skit! | Tjörnbo

  3. Ping: Tog upp midsommar-potäter | Tjörnbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.