Satte potatis i Elins hage och i Kalvhagen

Det är skillnad på potatis, och potatis. En del sorter är fasta och andra är mjöliga.Några är trinda somliga är avlånga. Vissa är vardagliga och andra mer festliga. I lördags blev det satt några ränner potäter, eftersom det var risk för regn under söndagen.

Fast potatis
Passar till det mesta. Koka, stek eller ungsrosta. Fast potatis har oftast en oval form och ett ljusgult till gult kött. Några vanliga sorter är Asterix, Bintje, Fakse, Folva, Jutlandia och Sava. Fasta sorter passar bra till kokning, stekning, stuvad potatis, klyftpotatis, pommes frites, potatissallad, Janssons Frestelse och Hasselbackspotatis.

Mjölig potatis
Utmärkt till mos, sopport och gratänger. Mjölig potatis har ett torrt och mjöligt kött som lätt faller sönder. King Edward med ett rödfläckigt skal och ett gulvitt kött är den vanligaste sorten. Mjöliga sorter är goda i pressad potatis, mos, soppor och gratänger.

Mandelpotatis
Norrlands älsklingspotatis. God som den är, eller i mos och soppor. Mandelpotatis är en mjölig sort med långsmal form och ett gult kött. Sorten odlas främst i Norrland, men även i södra Sverige. Potatisen kokas med skalet på, annars faller den lätt sönder. Den är även god i mos, soppor och till fisk eller vilträtter.

Sparrispotatis
Fast potatis med en lätt nötsmak. En mycket god och fast delikatesspotatis med långsmal form. Skalet är tunt och köttet är gult. Sparrispotatis kommer ursprungligen från Danmark och passar bra till många rätter, såväl kokta som stekta.

Färskpotatis
En utsökt primör med ett tunt skal. Färskpotatis smakar sommar. Skalet är tunt och potatisen innehåller mycket vatten. Vanliga sorter är Hamlet, Lady Christl, Minerva, Rocket, Saxon och Solist. Färskpotatis är oftast godast att äta som den är med en klick smör. Den passar också utmärkt i potatissallad och kan stekas eller ugnsrostas. Däremot är den inte god i potatismos eller gratänger.


Vi satte i Elins hage och i Kalvhagen. Wiggo var med och inspekterade.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.