Renoverat balpressen

Förra torsdagen införskaffades en balpress.
Under veckan som gått har pressen bott i verkstaden. Oljor har kontrollerats, bultar och saxpinnar har bytts. Det har slipats rost och lackats om och nya dekaler har införskaffats. Både balbana och press har ny färg i rätt kulör, och ikväll drog jag ut pressen på gärdet för en provrunda.

Ekipaget såg rätt bra ut eftersom traktorn och pressen nästan är lika gamla.
Pressen är en MF 14 mediumpress. Det betyder att den pressar mediumhårda balar. Vilket passar oss, då man kan ha balkärrorna som mobila lador och vid eventuell dålig tork på gärdena, man man skulltorka balarna – antingen i balvagnarna eller på skullen i ladan. Man kan ställa längden på balarna mellan 50 – 100 cm och vikten mellan 10 – 25 kg. 

Först kom löspressen, sedan mediumpressen och sist hårdpressen. I en löspress- och mediumpress går höet rakt igenom pressen. Pickupen tar upp höet från marken och matar in det i pressen. Lös – och mediumpressen pressar med svängkolvsteknik, medan en hårdpress har knivar i sig som skär höet i mindre bitar innan glidkolven pressar till en bal. Hårdpressade balar tar mindre plats (i med att de är hårt pressade), men kan vara svåra att torka om vädret ställer till det. Samt att de är tunga.  Löspressarna är riktigt stora as, medans mediumpressarna är ungefär lika stora som en hårdpress.


Efter hämtning


Efter tvätt


Halvvägs klar…

20160610_181240475_iOS


Färdig

20160618_175457099_iOS

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.