Grållen fick slita

Idag startades Grållen efter vintervilan. Den gamle kämpen, född 1949, tuffade snällt på sin fotogen/bensinblandning. Visserligen fick jag skruva upp förgasaren när det skulle harvas, men det gick ändå fint att dra den gamla harven.

I fjol hade vi potatis på den här lilla biten, men i år var den ursprungliga planen att det skulle vara träda. Sedan reviderade jag planen till något annat hyss. Jag har nämnligen beställt lite grödor (som inte anlänt ännu) som jag skall testa att odla när det blir lite varmare.

Här är tre bilder som visar tegen i förändring. Orörd efter höstplöjning, sedan plöjd och sist harvad.

På denna (ännu mindre) biten som jag slitit med att rycka isär, skall jag testa ett litet experiment. Jag skall försöka skapa en gammaldags blomsteräng, även kallad slåtteräng. En blomsteräng hade man förr som kraftfoder åt kräga’ under vintermånaderna. I början av 2000-talet gjordes en inventering som visade att det då fanns runt 6700 hektar ängsmark kvar i Sverige.

Idag finns det runt 10,000 hektar ängsmark, mycket tack vare jordbruksverkets penga-stöd för att folk skall bry sig om att bevara. 10,000 hektar låter mycket, men år 1923  fanns det hela 526 000 hektar ängsmark/slåtterängar i Sverige. För er som inte vet, är en hektar 10,000 kvadratmeter, i sin enklaste form en kvadrat med sidorna 100 x 100 meter.

Det kommer att bli ett spännande experiment.

 

Annons

4 reaktioner på ”Grållen fick slita

 1. Att så en blomsteräng brukar ju inte fungera eftersom ogräset växer över om det är näringsrikt. Men om man ändå skall så ängsblommor, så kanske en del av arterna kräver stratifiering för att gro effektivt

  Gilla

  • Jorden bör vara urlakad på näringsämnen. Det bästa är att gräva bort det översta, näringsrika jordlagret och dryga ut med näringsfattig sand(jord). En tumregel brukar vara att det tar mellan tre till fem år att utarma jorden, om man INTE gräver bort det översta jordlagret. (Vilket jag inte orkar göra 🙂 . Tänkte köra ett par år och se hur det utvecklar sig.

   Gilla

 2. Kommer att bli mycket intressant att följa!!! Inte för att jag begriper mig så mycket på grödorna utan att blomsterängarna bara försvinner.Lycka till Grållen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.