Äggkläckningsmaskinen, dag 17

Maskinen står och puttrar och snurrar på äggen en gång i timmen. Jag har ingen aning om det kommer att bli något av dessa. Speciellt inte när det blev strömlöst under ett par timmar förra veckan. Jag är fullt inställd på ett misslyckande. Temperaturen pendlar stadigt mellan 37,4 – 37,5 grader Celsius, vilket är perfekt. Den relativa luftfuktigheten (RH) bör vara mellan 40 – 50 % de första 19 dagarna – jag har ställt in 45% – sedan skall jag öka RH och stänga av den automagiska äggvändningen.

Det enda som hänt på 17 dagar är att vattnet i flaskan har sjunkit allt eftersom luftfuktigheten bibehålls inne i kupanHur blir en kyckling ett ägg? (baserat på hönsägg)
Äggulan släpps från äggstocken till äggledaren där den blir befruktad av tuppens sperma (om det finns någon. Tuppens sperma kan ligga och götta sig i tre veckor). Embryot börjar utvecklas medans äggulan reser vidare ner i äggkanalen, där ägget får sin vita beläggning (början till skalet). Ägget fortskrider till skalkörteln där det mottar membran och bildar själva skalet. Denna processen tar ungefär 20 timmar, under vilken tid embryot växer till cirka 4 mm i diameter. Ägget läggs därefter.

Efter att ägget är lagt, kyls det och tillväxten saktar in eller stannar helt. Många fåglar (men inte alla) samlar på sig en drös ägg innan ruvningen/kläckningen påbörjas. Under denna ”lagringsperiod” är temperaturen i ägget mellan 0 – 20 grader Celsius, men vissa arter tolererar mer extrema temperaturer. Dock så brukar embryon att dö om temperaturen är extrem under för lång tid. På ruvningstidens första dag inträffar något som kallas för ‘primitive streak’-  det vill säga bildandet utav ett tredje lager med celler. Från dessa nya celler kommer kroppens organ att bildas. Cellerna består av tre lager som kallas ectoderm, mesoderm och endoderm (tänk på dermatologi, läran om huden). Ectoderm bildar hud, fjädrar, näbb, nervsystem, ögon, hår och mun. Mesoderm bildar skelett, muskel, blod och fortplantningsorgan. Endoderm bildar andningsorganen, excrementerna och matsmältningssystemet. Vid slutet av den första dagens ruvning, har huvudet, ögonen, nervsystemet och blod börjat bildas. Hjärtat är format på den andra dagen och fungerar senast 44 timmar in i ruvningen/kläckningen.

På den fjärde dagen ändras hjärtat från sin enkla form och blir ett fullt format hjärta som slår. Under denna tid bildas extra membran för att producera fosterhinnan. Embryot flyter nu i fostervätskan för resten av kläckningstiden. Fostervätskan och vridningen av ägget säkerställer att embryot orienterar sig och kan korrigera sig korrekt inför kläckning. Vid den fjärde dagen börjar ben och vingar att bildas och hjärtat är fortfarande placerad utanför kroppen.

 

Efter sex dagar är benen och vingarna nästan färdigutvecklade och efter åtta dagar börjar fjädrarna att synas. På den nionde dagen börjar embryot att se ut som en kyckling. Hjärtat är nu inom kroppen med blodcirkulation till utsidan via naveln. Efter tio dagar bildas nu benen.

 

 

Tretton dagar in i kläckningsprocessen börjar fjäderdräkten/dunet att synas och färgas. Efter sexton dagar är näbben, benhinnorna och klorna nästan färdiga. Äggvitan är använd och det är bara äggulan kvarvarande. Fostervätskan minskar och äggulan fungerar då som en matkälla. Vid den nittonde dagen är äggulan införlivad i kycklingen. Fostrets förmåga (eller kycklingens) för att kunna andas genom skalet och få in syre i blodsystemet är nu begränsad. Nivåerna utav koldioxid i blodet ökar därför dramatiskt, vilket orsakar ryckningar i kycklingens nackmuskulatur. Näbben på kycklingen tvingas autmagiskt in sig i cellen med luft vid den stora änden av ägget och näbben öppnar sig nu för första gången och lungorna blåser upp sig. Detta får blodet att cirkulera i lungorna och just denna tid är extremt stressande för kycklingen, där eventuella brister blir tydliga. Stressen blir så stor att den kommer att döda kycklingar som inte är tillräckligt starka, vanligtvis de kycklingar som saknar B-vitaminer.  Kycklingen fortsätter att försöka andas flitigt, vilket orsakar mer ryckningar och förhoppningsvis en utbrytning genom skalet. Denna process tvingar näbben ut genom skalet genom ett litet hål. Benen pressar kycklingen lite till sidan så nästa gång det kommer en ryckning i kroppen, kommer förhoppningsvis ytterligare en del av skalet att öppnas och falla av.  Detta fortsätter hela vägen runt skalet tills änden av skalet faller av. Kycklingen har en så kallad äggtand som hjälper till med denna kläckningsprocess, och tanden faller av kort efter kläckning. I slutfasen faller kycklingen ur skalet. De gamla blodkärlen och membranen finns kvar bland skalresterna.


Uppdatering följer…

Annons

2 reaktioner på ”Äggkläckningsmaskinen, dag 17

 1. Härligt då blir det tillökning i granngården…
  Tjejerna kommer nog vilja komma bort och se på kycklingarna i helgen
  Tänkte vi kan köra VIMEK klyv på det gröva stockarna du kört hem
  Om du vill, eder Albert

  Gillad av 1 person

  • Ja, vi får hoppas på det bästa. Fast jag är ändå mentalt inställd på att första försöket inte kommer att falla väl ut. När manualen klart och tydligen berättar att det brukar ta ett par försök innan man lär sig maskinen… Vi kan ju köra lite vedklyv på lördag kanske?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.