Äggkläckningsmaskinen, dag 1

Äntligen fick jag läst in mig på manualen till äggkläckningsmaskinen. Det var lite pill att montera den helautomatiska pumpen, men inget större problem egentligen. Jag hade redan förberett en mysig hörna i källaren, mittemellan värmepannan och tvättmaskinen. Efter ett par timmars varmkörning, för att få upp temperaturen och för att se om pumpen pumpade vatten som den skulle, laddade jag maskinen med 7 stycken dvärgkochin-ägg och 7 stycken brun Lohmann-ägg.


Här kommer vattnet!


 

Inte en äggkokare. Den vita trasbiten i mitten droppar det vatten på så att det alltid är hög luftfuktighet inne i kupan


 

Här håller maskinen rätt temperatur, 37,5 grader. Luftfuktigheten är 40% och strecket i höger hörne visar att den automatiska vändningen fungerar.


 

Hela setupen; en äggkläckningsmaskin, ägg och vattenkälla.


 

Nu får vi se hur det går. Detta är första försöket med den nya äggkläckaren och både manualen och mina funderingar säger att man inte bör tillräckna sig någon större framgång vid de första gångerna. Men i bästa fall blir det 14 stycken kycklingar varav minst 50% blir tuppar. Tyvärr blir det alltid mer tuppar än hönor, oavsett kläckningsmetod. Kyckling som säljs i vilken affär som helst i Sverige, slaktas när den är 81 dagar, eller lite drygt tre månader. Ofta drivs dessa fram och får problem med benen, men i mitt fall kan ju tupparna få gå här på går’n i sex till nio månader innan man vässar schavotten…

Annons

2 reaktioner på ”Äggkläckningsmaskinen, dag 1

    • Hej,
      De bruna äggen (Lohman) är från vår egen hönsgård, medans de vita (dvärgkochin) är från granngården. Vi har även dvärgkochin själva, men de hönorna är pensionärer och får gå kvar för skojs skull. Nu återstår det att vänta, för att utdröna om tupparna har gjort det dom ska.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.