Liljekonvaljen är här

”En gång drömde jag att jag var i himlen. Der såg jag alla, kände doften af alla blommor, som voro mig kära förr. Men de jordiska blommorna voro mot de himmelska, som om de vuxit i månsken i stället för solljus. Liljekonvaljen ensam var sig lik, både i himlen och på jorden. Samma oskuldsfärg, samma vällukt der uppe som här nere, men här blott för några dagar om våren, der för hela året om.”

-Johan Ludvig Runeberg, (1804-1877), författare, poet, lärare 


Liljekonvalj

Om man tittar i naturen runt datumet för Mors Dag, brukar liljekonvaljen visa sig. Den är en flerårig ört som kan bli nästan tre decimeter hög. Den har krypande jordstam och bildar ofta stora bestånd. Ibland ser man endast bladen breda ut sig utan tillstymmelse till spår av blommor, och vissa år blommar samma bestånd för fullt.

Bladen är stora och brett lansettlika och kommer direkt från jordstammen. Liljekonvalj blommar i maj-juni med vita blommor som sitter i en bågböjd, ensidig klase. Blomstängeln är sidoställd och blommorna är hängande och mycket väldoftande. Kalken är klocklik med sex korta flikar och rent vit eller sällan rosa.

Den växer vilt i Sveriges lundar, i övriga Europa, västra och östra Asien samt i Kaukasus. Alla delar av växten är giftiga (stam, blad, blommor och bär).

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.