Vatten till grönsakerna!

Eftersom det för tillfället råder bevattningsförbud på Tjörn ( för de som har kommunalt vatten) fick jag en idé om att åka och hämta vatten med hjälp av en traktorn samt pump. Grönsakerna måste ju vattnas! Det kommunala förbudet drabbar som sagt inte oss med egen brunn, men det skadar trots inte att hushålla med vattnet ändå. Förr i tiden när det bodde 20 stycken kor i lagårn, sinade alltid brunnen på försommaren/sommaren. Lösningen då var att pumpa vatten direkt från Tolleby tjärn och fylla brunnen via en 400 meter lång slang. Efter några år med detta förfarande kom morfar på att det var väl lika bra att såga ner den stora björk som stod och svajade bakom lagårdsväggen, ungefär 30 meter ifrån brunnen.  Eftersom en redig björk kan dricka mellan 200 – 300 meter vatten per dag under nämnda årstid, behövdes aldrig brunnen fyllas via slang mer.

För några år sedan införskaffades en traktordriven pump tillsammans med nödvändiga slangar till bra-att-ha-förrådet. Det är ett tung tingest som väger 11 kilo, tillverkad av gjutjärn och har en invändig rotor försedd med nylonrullar. Sugslangen med tillhörande sugsil, är 3 meter lång och 30 mm grov, tryckslangen är 7 meter lång och 19 mm grov, med avmonterbart mässingsmunstycke. Max varvtal är 700 RPM (lite oklart om det är traktorns tomgång eller faktiskt RPM på PTO (kraftuttaget), som brukar köras på 540 RPM. Kapacitet vid tvättning är 70 liter i minuten och vid bevattning 180 liter per minut.

Jag lastade två silltunnor på mollskopan och körde ner till brunnen vi gjorde i fjol, i hagen som ligger granne med Gälegabets lycka’. Jag öppnade brunnen och den var fyllt till brädden med klart, friskt vatten. 

Första tunnan fyllde jag  med traktorn stående på tomgång, och det tog 2 minuter och 45 sekunder innan tunnar var fyllt till brädden. När jag skulle fylla nästa tunna ökade jag varvtalet på traktorn en smula, men ändå under kraftuttagets optimala 540 RPM. Andra tunnan fylldes på 1 minut och 50 sekunder. Tunnorna rymmer ungefär 120 liter styck.

Här är pumpen i arbete. Säkerhetskedjans funktion är att hålla pumpen på plats så att den inte snurrar av kraftuttaget. Kraftuttaget har även en förlängare monterad för att få pumpen utanför dragets fäste.

Annons

2 reaktioner på ”Vatten till grönsakerna!

  1. Kul med bra grejer, jaså där är så klart o fint van ska ta med en flaska och smaka! Behöver renovera vår gårdspump vattnet där är väldigt kallt o gott.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.