Gräva vid Gele-gapet

Under januari 2016 började jag såga och röja i Holgers hage (f.d Conne-hagen). Denna hagen ligger närmast Yele-gabet, som var den trånga passagen för att komma längre upp i dalen, innan vattenmagasinet byggdes under 1970-talet. Det vanliga är att folk inte riktigt har koll och säger ”Järn”, fast det borde vara ”Yelen”, ”Yel’n” eller ”Gölen”. Jag har sett de flesta olika stavningarna på diverse lantmäteripapper och skiften sedan 1700-talet.

Yelen eller Gölen är alltså större delen utav de hagar där vattnet i vattenmagasinet ligger. Gapet (”gabet‘”) är alltså själva stendammen, ”Hamnegrinna vid gele-gabet” ligger på den gamla körvägen ovanför pumpstationen. Hagebottna är namnet på hagarna mellan Kalvhagen fram till Kålgår’n.

Jag får ta upp detta mer i detalj någon annan gång.

”Gele-gabet” är mot högra delen av det röda strecket i ”Dag 2”.


I tre dagar har vi haft en grävmaskin nere i hagarna för få ordnat till marken ordentligt. För ett par år sedan lade vi 300 meter slang och ordnade diket på norra delen. Men det räckte inte så hälften av hagen har varit vattensjuk sedan dess – det som är utmärkt som ”Dag 1.”

Hagen märkt ”Dag 2” kallas för ”Gelegapets löcka” och har varit rena träsket. ”Dag 3” är extremt vattensjuk och har även en gammal naturlig källa. Vattnet kommer från berget. För 60 år sedan grävde Holger och hans farfar ut källan för hand, för se till att djura’ fick bättre vattenförsörjning. Men, tidens tand har gjort att källan återigen rasat ihop. Den är samtidigt lurig, om man skulle ramla ner med huvudet före, är det inte helt säkert att man skulle klara av att ta sig upp.

När jag gjorde om broposten i grannhagen förra året, sparade jag brunnsringarna som tjänat som bro. Dessa kom till användning nu. Källan grävdes ur ordentligt, jag hämtade brunnsringarna och dessa lades ner i backen tillsammans med ett rejält betonglock över. Egentligen var det väl ingen som helst nytta med att göra iordning källan, men har den funnits i ett par hundra år, kan den lika gärna får vara kvar i ett par hundra år till efter att jag är borta. Samt att man säkerställer vatten åt eventuella framtida djurhållning.


Dag 1, här grävdes ett rejält 90 centimeter djupt dike. Kokosslang lades ner, och diket lades igen.


När slangen var i jorden och dräneringsdiket påfyllt syntes (knappt) ett spår.

Här döljer sig dräneringenDag 2 – i Gelegapets löcka. Träsket. Tack vare att vattnet sipprar från dämmet och avrinning från bergen har löcka’ förvandlats från torr hage där man tog hö, till ett ofruktsamt träsk. Ett par rejäla diken grävdes. Slang lades ner.


Dag tre – städdag. Plattade till. Lagade gärdesgård. Nu får det går ett par dagar sen skall jag se om det går att plöja.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.