Idioter förr och nu

Jag satt och slösurfade,  och kom av någon outgrundlig anledning in på diverse sidor om gammal statistik. Lyssnade samtidigt på nyheterna om tjafset mellan partiledarna och hamnade därefter in på gamla artiklar om idioter. Vilket märkligt sammanträffande!

Ibland kommer det upp i flöden på sociala medier att Stockholms Läns IDIOTANSTALT låg på den plats där Riksdagen numera ligger. Tyvärr är det en klintbergare, d.v.s en modern vandringssägen.

Stockholms läns idiotanstalt, (numera Sveriges Riksdag?) från 1911 Stockholms läns sinneslöanstalt, 1942–1955 Skol- och arbetshemmet var en vårdinrättning och skola för utvecklingsstörda.  1882 beslöt landstinget i Stockholms län att en idiotanstalt med huvudbyggnad av sten skulle uppföras på ”den landstingets egendom, varå Löwenströmska lasarettet är beläget”. Anstalten togs i bruk den 1 november 1884. I ett reglemente för anstalten står att man skulle ta emot ”sådana idiotiska eller sinnesslöa barn (och partiledare?), som ehuru de ej kunna draga något egentligt gagn av de allmänna skolorna, dock äro i någon mån mottagliga för bildning och undervisning”.


Egentligen är det tragisk läsning, men jag måste påpeka att man hade ordning och reda bland siffror och papper förr i tiden. Ur Hälsovännen, årgång 32 från 1917, kan man utläsa att antalet bokförda idioter och sinnessjuka i Sverige vid denna tid var 27,243 stycken. Man uppskattar antalet sinnessjuka till 17,807, rätt jämnt fördelat mellan män och kvinnor. Intressant är att ”Stockholms stad uppvisar det högsta antalet eller 1,989…”, …vilket troligen inte har förändrats nämnvärt under de 101 år sedan tidningen publicerades(?)


Det var vanligt att man annonserade om både det ena och det andra, exempel ur Svensk Läraretidning, 12 årgången från 1893 nedan.


 

Den allmänna opinionen på sociala medier m.m. verkar anse att vi förut hade vett nog att sätta idioter på idiothem. Nu sitter de i riksdagen eller jobbar som Politiskt Korrekta journalister (?)

Annons

2 reaktioner på ”Idioter förr och nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.