Renovera ladan, del 4.

-Varför fick muraren sparken?
-Man hade inte bruk för honom….

Efter att ha lättat upp stämningen så kan jag börja skriva på del fyra om renoveringen av den gamla ladan. Om man har missat hur det gått tidigare så kan man läsa del ett, del två och del tre.


20160406_154455415_iOSLimträbalken hade anlänt till brä’gårn så den hämtades upp. Mått 90 x 315 med en längd på 6 m. Vikt 80 kg. Stabil. Vi köpte även lite extra material till porten som blir lite bredare än vad det var tänkt från början – från 3,50 meter till 4,20 meter. Det är lika bra att göra öppningen/porten så bred som möjligt från början, så slipper man att ångra sig senare. Eftersom regnmolnen lättade lite runt femtiden på eftermiddagen, var det lika bra att gjuta syllen.

Jag hade med mig både Wiggo och Elin. Den ena fick vara med och ladda tombolan och den andra fick jag ha på axlarna i början. Sedan skulle Elin minsann också ha en liten spade och fylla gjutformen med betong. Från början var jag tveksam,men efter två minuters högt klagande och ylande från tvååringen så gav jag med mig. Hon fick en egen spade att greja med.

Fixerade formen lite extra med stålband. Det skadar inte. Om man slarvar så kan gjutformen spricka och då har man ett digert städjobb framför sig.

20160406_155651680_iOS

Rätt var det var så tittade solen fram i ett par minuter, bättre än inget alls. Det gick åt ungefär tio tippkärror med bruk och efter ett lite fastare bottenlager så lade vi två armeringsjärn. De öfvre lagren med bruk gjordes lite lösare. Wiggo fick klena lite med olika murslevar och han fick till det ganska bra på slutet. Ett tips är när man har fyllt formen med bruket så kan man knacka på formen med en hammare. På så sätt vibrerar man ut fyllningen.


Efter en stunds hårt arbete tar man paus och äter glass 🙂

20160406_163213258_iOS


Wiggo
fick greja bäst han ville bara han höll sig undan från cement-dammet när vi blandade bruket. Han trivdes med mursleven.


Så!
Då var det klart. Som bruk-ligt skrevs årtalet in. Inte för att det syns ändå, men någon kanske lyfter på det kommande loge-golvet om ett par hundra år och ser när syllen gjordes.
Det gick ovanligt bra idag. Konstigt nog utnyttjades det inte ett enda mustigt kraftuttryck under arbetets gång. Nu får betongen brinna i ett par dagar så den blir ordentligt härdad.

 

Annons

2 reaktioner på ”Renovera ladan, del 4.

  1. Pingback: Renovera ladan, del 5 + Kongo-fett. | Tjörnbo

  2. Pingback: Renovera ladan, del sju. | Tjörnbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.