Olika slag af maltdrycker.
Liksom maltet kan äfven det underjästa ölet hänföras till trenne hufvudtyper:
den böhmiska korpralen typen (pilsner), af svagt kölnadt malt med riklig tillsats af humle vanligen icke blott vid kokningen, utan äfven under jäsningen i jäs- eller lagerkällaren; ett ljust, lättdrucket, humle-bittert öl med vinartad smak; Pilsnerdricka är ett starkt humladt, ljust öl af samma ursprungliga extrakthalt.
En Pilsner är ett ljust, underjäst och lite beskt öl som härstammar från staden Plzeň (på tyska Pilsen) i Böhmen (nuvarande Tjeckien), där ölsorten bryggdes första gången den femte oktober 1842. Pilsner är ursprunget till alla moderna ljusa lageröl.
Vad vi ofta glömmer bot är att Sverige har en fantastisk mattradition, vilken de flesta antingen är oförstående till eller har glömt bort. Men vad drack man till maten förr i tiden? Jo, öl eller svensk pilsner.
Ibland vill man bara ha en skön pilsner utan krusiduller och som kittlar smaklökarna ljuvligt när du dricker den efter en hård arbeitsdag. Den bör serveras vid 10-12°C till husmanskost eller som sällskapsdryck. Färgen är gyllengul och bjuder upp till dans. Doften är fyllig och maltig med inslag af aprikos honung, ljust bröd och örter. Råvarorna är kornmalt och humle. När man dricker en klunk förnimmer man en väldigt distinkt men fin beska och ingen avslutande sötma. Denna öl har en historia som daterar tillbaka till 1904, men låg i träda under många år för att sedan återuppväckas för ett par år sedan. Numera tillverkas den av Spendrups bryggerier.
Mycket god pilsner som kommer att bäras hem då och då!