Provkörde balpressen

Eftersom det varit uppehåll i två hela dagar, och prognosen inför resten av veckan blir regn, regn, regn, beslöt jag och Holger att vi skulle provköra balpressen. Kopplade på schabraket och körde upp till hässjan vi gjorde för några veckor sedan. Gräset hade förvandlats till näringsrikt hö och var torrt inuti både hässjan och volmarna/krakarna.

Det första testet var att ta ner allt hö från hässjan, breda ut det medelst gaffel på marken i en sträng, för att sedan plocka upp det med pressen. Det gick bra. Pressen matade väl och knöt perfekt. Man kan laborera lite med hårdheten på balarna genom att veva ihop presskanalen. Eftersom balbanan är monterad så blir det ett mottryck från balarna som ligger i balbanan, ner mot presskanalen, vilket resulterar i ännu hårdare balar (om man nu vill ha sådana).


Det andra testet var att mata in det volmade höet med gaffeln i pressen när traktorn stod stilla. Även detta fungerade som det skulle.

Totalt gav hässjan och stackarna tio stycken mediumpressade balar, varav en bal kasserades på grund av för hög fuktighet. Den första balen blev 110 centimeter med en vikt av cirka 6-7 kg och liknade mest en löspressad höbal. Sedan ställde pressen in sig och balarna som kördes upp i strängen blev 80 centimeter och vägde 10-12 kilo, medans de balarna som skapades via manuell matning med högaffel fick en lite varierande längd på 70 – 90 centimeter. Det blir så för att pressen inte matar konstant med pickup’en när man kör i en sträng.

Balarna kördes ner till en av maskinhallarna där vi lade upp dem på SJ-pallar (luftspalt).

20160628_185101898_iOS


Sista steget var att städa i hagen och köra hem alla störar.


Jag tog mig en titt på kornet och vallen jag sådde in. Både kornet och klövern börjar ta sig.


För mer om detta läs inläggen Få korn på din säd , Mer om korn, och Lär känna din säd.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.