SKANDIA Gödselspridare

Originalskylten

Ännu ett – helt onödigt – projekt att roa sig med. Visserligen finns det inte så många av dessa mekaniska tingestar kvar, och absolut inte i detta skick med tillhörande originalskylt och allt. Företaget Bröderna Larsson i Arentorp AB grundades i 1914 av bröderna Nils Larsson och Gustav Larsson. De första åren tillverkade man enbart tröskverk som gick under namnet Skandia Tröskverken och kunderna var främst närliggande gårdar. Under 1920-talet utvecklade man de första självrensande tröskverken, vilka skördade (!!) stor framgång för bröderna Larsson. Efterfrågan på Skandias tröskverk ökade under åren och 1945 tillkom en produkt i sortimentet, nämligen gödselspridaren.


-Svensk industrikalender, tjugonionde årgången, 1947


Efter att maskinen fått stå ute i regnet under någon vecka, drog jag in den under tak i verkstan’ och satte igång. Det är inte helt färdig ännu, men man börjar skönja en viss förändring. Spridaren är markdriven, vilket betyder att vid det vänstra hjulet sitter det ett enormt kugghjul man via en spak lägger an en kedja. När kedjan ligger an, rör sig lite kugghjul och drev vilket driver valsarna och kedjorna i botten på spridaren. Dyngan rör sig bakåt mot valsarna och sprider ut skiten över åkern.

Projektet fortsätter…kanske jag ska ta linolja på trälämmarna? För övrigt så skall denna gödselspridaren nyttjas till fårgödsel och den andra gödselspridaren till hönsgödsel.

Annons

6 reaktioner på ”SKANDIA Gödselspridare

    • Självklart. En 13-kubiks spridare hade vart nåt ;). Den gamla Skandian är rätt stor och klarar ströbröden för fåren på ett-två vändor, medans den lilla gröna är mindre och lagom att backa in vid hönshuset när man mockar däri.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.