Om gården

Ikväll totade jag ihop ett utkast till en ny sida till bloggen. Rätt och slätt ”Gården”. Jag är inte helt nöjd ännu, men för trött för att korrekturläsa och fundera över meningbyggnader och satser. Det får bli en annan dag…


Vi är en familj som bor på ön Tjörn i den bohusländska skärgården. Peter är född 1978, Christine 1983. Sonen Wiggo anlände 2010 och dottern Elin kom 2014. Gården har tillhört Peters familj i många generationer och ligger ungefär 3 kilometer från vår villa. Eftersom Peter är uppvuxen på gården och barnen helst varje dag vill åka dit, tillbringas (ibland ohälsosamt) tid med att gå här å mussla’ (greja).

Peter började med bloggen som ett experiment med att skriva digital gårdsdagbok för barnens skull. Efter ett par försök att skriva på papper, insågs det snart att det dels gick fortare att skriva på ett tangentbord, samt fördelen att kunna bifoga bilder. Det  skrivs sporadiskt och när lusten faller på. Det kan bli inlägg om redskap, gammalt och nytt ochbehöver inte alltid handla om jordbruk.

Vi föredrar att greja som man gjorde förr, utan att för den sakens skulle skutta omkring i hemmasnidade trätofflor, dricka hemmakokt té utav björksav, hoppa nakna över sju hâggålar varje midsommarnatt och dansa menuett i månskenet för att säden skall växa åt rätt håll.

Allt eftersom jag (Peter) får lust att digitalisera gamla fotografier, kommer denna sida att uppdateras. Tillsvidare, håll till godo med ett fotografi från det glada 70-talet – Det är sommar, grannen har en turkos Volkswagen till vänster i bild, flaggstången är hel, gärdesgården ligger längst med vägen och bland de spirande maskrosorna står det en fjäderharv av märket Kverneland. Bostadshuset har vit eternit som beklädnad, och tillsammans med de gröna fönsterkarmarna och den vajande svenska flaggan är det en skön bild – om än blek bild – utav Den Svenska Sommaren (hurra, lefve konungen!).

Tolleby Nedergård anno 1970

När det kommer till grödan, odlas varje år potatis, säd, gråärt, bondbönor, sallad, tomat, chili, rädisor, morötter, purjolök, gul lök, jordgubbar, smultron, hallon, krusbär, svarta- och röda vinbär samt flera saker jag inte kommer på just nu. På gården finns två lägenheter, eftersom det alltid varit generationsboende. På gården bor, förutom mamma och en morbror, två kaniner, tolv hönor och två tuppar. Gårdens sista arbetshästen gick ur tiden under 1960-talet men en del av redskapen är bevarade och restaurerade. Nu för tiden står de (äldre) traktorerna för dragandet.

Filosofin är att markerna bör hållas i ordning. Det är alltid lättare att starta upp igen om det är ordning och reda, än ägna ett år åt att börja med att återställa markerna till brukbart skick. Röjning och bruk sker dock inte enbart efter devisen som en av de gamla prästerna på ön fick höra när han frågade en församlingsbo om hushållet inte hade några barn:
-”Nä, det förstår han goe prästen’, att det som inte blir gjort med traktor, det blir aldrig gjort”.

Tolleby Nedergård Nr 2 har en areal av ungefär 45 hektar , varav 8 hektar är åkermark,  resten är hagar, skog, vatten och berg. Ytterligare 40 hektar arrenderas.

Gårdens dokumenterade historia börjar hos Lantmäteriet år 1786 då Storskiftet påbörjades. Det finns belägg för äldre bosättning än så, ända tillbaka till 1300-talet, men jag har inte ännu skrivit ett inlägg om historien om den gamla kastell-gården, lydande under Kongahälla kloster, nuvarande Kungälv ett par mil norr om Göteborg.

Ett utdrag från Lantmäteriets historiska arkiv, visar att det första man brydde sig om att dokumetera, tar sin början år 1786 och slutar 1983, när Lantmäteriet gjorde om arkiven.

Ibland kommer det någon arkeolog och rotar, senaste gubben dokumenterade en gammal kökkenmöding eller liknande. Läs PDF här där årtalet 1354 nämns.

 


Annons

2 reaktioner på ”Om gården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.