Majs 2017, vilka sorter skall planteras?

I år hade jag tänkt att prova att odla majs på ett seriösare sätt än sist, när jag endast strödde ut lite fodermajs här och var. Det blev inget av det, men förhoppningsvis går det bättre denna gång.


Majs
Latinskt namn: Zea mays var
Botanisk familj: Gräs – Poaceae
Utvecklingstid: 73 dagar – 85 dagar beroende på sort
Årighet: Ettårig
Höjd: 140 cm
Grobarhet: 90%

Majs kommer ursprungligen från söda Mexiko, Guatemala och Honduras. Men vilken växt som är dess förfader är ännu ett biologiskt mysterium, och forskare i olika läger har bråkat länge i det så kallade ”majskriget”. De äldsta fynden utav odlad majs har hittats i  Mexiko (Tehuacandalen) och är ungefär 5,000 år gamla. Flera mångtusenåriga fynd har gjorts över hela mellan- och Sydamerika och även i södra USA. När Christofer Columbus anlände till vad han trodde var Indien, odlades det redan mellan 200-300 olika sorters majs. Allt ifrån den söta majs vi är vana vid, till sorter endast avsedda för djur och i de mest skiftande färger.


»Majs, Zea mays L., ett från Amerikas varma delar härstammande stråsädesslag, vilket ej är känt i vilt tillstånd. M. var i allmän odling i såväl norra som södra Amerika vid européernas ankomst till Nya världen och infördes till Europa kort därefter samt odlas numera i alla världsdelars varma och varmt tempererade områden med ungefär samma nordgräns som vinet»


Efter det att Columbus tagit med sig frö till Europa, spreds majsen med ilfart till Afrika, Indien, Tibet och Kina, där den, efter bara några årtionden, var vanlig i odlingarna. Majsen odlas nu över hela världen i en mängd varianter och är ett av de viktigaste sädesslagen. Men tyvärr har de allra flesta gamla sorterna försvunnit och marknaden domineras nästan totalt av hybrider och HBQT-sorter (transgena) idag.

För att växa bäst, föredrar majs en djup sandblandad mulljord och är tacksam för en god tillgång på näring och vatten. Det är en värmekrävande växt som trivs tillsammans med bönor, ärter, potatis, gurkväxter, solros och dill, men inte med salladskål och tomater. Majsen har hanblommorna i toppen som en vippa, medan honblommorna sitter i rader på en kolv i bladvecken intill stammen.

Man skall aldrig så eller plantera majs i en ensam rad eller i en dubbelrad. Pollineringen blir mycket dålig. För bästa pollinering bör majsen växa i ett fyrkantigt block. Vid dålig pollinering saknas en del korn på kolven och spetsen är helt outvecklad. Håll noga undan ogräset tills plantan är 30 cm hög. Men hacka grunt, majs har mycket rötter nära ytan. Vattna vid torka och ta helst bort sidoskotten nertill på plantan. De tar en del kraft och försenar skörden enligt traditionellt synsätt. Men det finns delade meningar om detta är nödvändigt. Senare forskning har visat att låta sidoskotten vara kvar inte påverkar skörden nämnvärt

SÅDD: Så inomhus eller i bänk 4-6 veckor innan utplantering, ca. 4 cm djupt och håll en temperatur kring 25°C under groningen. Sänk temperaturen efter uppkomsten för att undvika att de blir gängliga. Skola om plantorna i separata krukor när de är 5-10 cm höga om du bredsått dem.
Majs är frostkänslig, så plantera inte ut förrän frostrisken är över och jorden blivit uppvärmd.
I södra och i varma lägen i mellersta Sverige kan man så tidig majs direkt på friland. Jordtemperaturen måste vara minst 15°C för att inte obetade fröer ska ruttna. Att täcka med fiberduk före och under groningen höjer temp. några grader.

AVSTÅND: Ha 20-30 cm mellan plantorna och 70-80 cm mellan raderna. Eller odla i dubbelrader med 10-20 cm mellan varannan rad. För bästa pollinering bör majsen växa i ett fyrkantigt block. Mycket pollen blåser bort vid plantering i en lång rad.

SKÖRD: Sockermajsen är skördemogen när silktrådarna vissnat helt och kolvarna har blivit tjocka och trubbiga och fröna fått en svag gul färg. Trycker man med nageln på ett majskorn, ska en något trögflytande, mjölkvit saft komma fram. Koka kolvarna omedelbart och njut. De kan också frysas eller konserveras. Kolvarna till popkornmajs får sitta kvar tills de är riktigt mogna.

FRÖ: 1g är normalt 3-5 frön. En portion ger 20-25 bra plantor för utplantering. Till 100 sträckmeter på friland behövs ca. 200g.


Double Standard
Zea mays var. saccharata

Double Standard är en sockermajs, som är en tidig, öppet pollinerad, tvåfärgad majssort. Den gror bättre i sval jord än de flesta sorter och klarar av mindre idealiskt majsväder. Kolvarna varierar lite, men är oftast kring 17 cm långa med 12-14 rader gula och vita korn. Ibland förekommer någon helgul kolv. Double Standard är en fin sort som är godare och sprödare än genomsnittet av standardsorterna. Sparar du mogna frön själv, kan du få en helvit, tidig majs om du sår endast vita korn. Jag har gjort försök med majs tidigare säsonger, men inte så seriöst. Det har varit fodermajs som inte tagit sig ordentligt.Painted Mountain, ekofrö

Zea mays var. amylacea

Denna sort är en mjölmajs.  Kolvarna, som är något smala och 15-18 cm långa, ger glänsande frön i nästan alla regnbågens färger. Vita, svarta, blåsvarta, gula, orange, röda, vinröda, violetta. Om man torkar kolvarna går det lätt att mala eget majsmjöl. De kan också ätas färska, råa eller kokta, rostas och grillas eller kokas till majsgröt. Painted Mountain kommer från bergen i Montana, USA och tål kyligt och blåsigt väder bättre än de flesta och ger färdig skörd med de allra tidigaste. Plantan blir kring 150 cm.


Det bästa är att förgro (majs) frön till små, små plantor. Återstår att se om det tar sig denna gången, eller om det är för blåsigt och kallt här mot västerhavet…

 

Annons

3 reaktioner på ”Majs 2017, vilka sorter skall planteras?

 1. Sedan är det väl också så att man inte skall odla mjölmajs alltför nära sockermajsen, eftersom korspollinering riskerar att ge majs som inte är så söt som den borde vara!

  Gilla

  • Das ist sehr richtigt, jaaa. Det är ett bra riktmärke att ha när det gäller gröda ovan jord, som är relativt närbesläktade. Men vem vet…man kanske lyckas ta fram en hybrid? 🙂

   Gilla

   • Men det är samma korspollinering som gjort det svårt att finna majs i USA som inte är genetiskt modifierad, oavsett vad man själv sår..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.