Kört hö och bakat

Förra helgen var vi hos svärfar som hade dragit igång bakugnen. I sex timmar satt jag och skötte ugnen och vände kager. Tidigare samma dag körde jag upp ett lass hö till en granne. Holger, Elin och Wiggo satt i lasset och hade skoj.

Vädret har växlat mellan -7 till +9 grader och mellan regn och snö. Jag har grejat lite inomhus i ladan och tagit det rätt lugnt.

Annons

3 reaktioner på ”Kört hö och bakat

    • Jajämänsan. Det gäller att få upp en lagom glödbädd med tillhörande eld. Helst ska man börja elda tidig morgon (kanske runt 03,00) för att få värme i murstocken. Bakugnen är välvd så när elden flammar upp går lågorna runt över taket och värmer brödet på ovansidan. Om gjutjärnsplåten blir för varm saltar man den för att få ner temperaturen. Brödet lägger man sedan på plåten och vänder efter behag. Helst skall man elda med björkved som är kapad i 30 cm längder och kluven så att varje bit är ungefär lika tjock som en tumme. På så sätt kan man lätt styra elden hur man vill ha den.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.