Ett stort och ett litet paket

Igår hämtade jag två olika försändelser. Det ena paketet var från Jordbruksverket och det andra paketet var från en firma som säljer äggkläckningsmaskiner m.m. Sent på kvällen hade jag äntligen tid att packa upp och inspektera. Från Jordbruksverket hade jag fått Stängselboken” (130 sidor, rikt illustrerad) handlar om stängsel i största allmänhet, tips, trix och idéer), Hägna rätt med riktigt stängsel” (ungefär samma som Stängselboken fast inriktning på teknik, rättigheter och skyldigheter). Håhåjaja, förr var det enklare, när det var de som hade tomter på landsbygdens skyldighet att se till att bondens djur inte kom in i trädgården.

Kvällen är räddad!

”Bete och Betesdjur” – denna bok visar att rätt skötta betesmarker utgör en resurs för lantbrukaren samtidigt som landskapet hålls öppet och den biologiska mångfalden bevaras. Boken belyser också allmänna aspekter på nötkreaturs-, häst- och fårbete med de olika djurslagens speciella behov och möjligheter att använda dem tillsammans på betesmarker. Restaurering av betesmarker och ängar” är ett tunnare häfte som handlar om att restaurering av betesmarker och ängar kan göras på olika sätt och ha olika syften. Den som restaurerar kan vilja gynna en viss flora eller en viss fauna, framhäva kulturvärden i odlingslandskapet eller skapa en öppnare landskapsbild. Den här broschyren beskriver varför det är angeläget att restaurera igenvuxna betesmarker och ängar.  Materialet är finansierat med medel ur Landsbygdsprogrammet. Jag kan det mesta redan genom lärd av erfarenhet, men det skadar inte att förnya sig och läsa på då och då. Ofta får man någon ny idé, som ofta blir en punkt på att-göra-listan.

”Stalljournal för Får och Getter” samt ”Stalljournal för Grisar” är två nödvändiga ting om man ska återuppta djurhållningen.


Det stora paketet innehöll en äggkläckningsmaskin, en värmelampa, en extra hygrometer (visar luftfuktighet), en temperaturmätare graderad efter kycklingar, ett värmetak för kycklingar, desinfektionsvätska samt manualer.

Saker som behöves till uppstarten av Tjörns Rasbiologiska Institut

När man väljer äggkläckare, har man ett par olika alternativ. Man kan vara snål ekonomisk och bygga en själv – det är egentligen inte så svårt. Eller så kan man köpa en manuell maskin där man får vända äggen själv tre gånger om dagen fram tills de två-tre sista dagarna. Eller så köper man en halvautomatisk maskin där man slipper vända äggen själv. Maskinen vänder äggen när du drar i en spak eller trycker på en knapp, men man måste själv göra detta tre gånger om dagen. Eller så är man bekväm och köper en helautomagisk maskin. När man bestämt sig för hur man vill ha det återstår att välja märke. Det bästa är att välja ett känt märke, i mitt fall stod jag mellan ett italienskt märke och ett engelskt. Italienarna tänker mer på design och engelsmännen tänker mer på funktion. I mitt fall valde jag den dyraste modellen från engelska Brinsea. De har tillverkat äggkläckare i 30 år och borde ha koll på vad de gör.

Äggkläckaren rymmer 14 hönsägg. (Man kan egentligen ha vilka ägg man nu får tag i – duvor, vaktlar, fasander, ankor, gäss m.m.) Jag räknar med att kanske 10-12 kläcks och av dessa blir minst hälften tuppar. Men det är inget problem. Unga tuppar är det som säljs varje dag i vilken affär som helst under namnet ”kyckling”. Eftersom jag tog en helautomagisk maskin med fuktmätare och styrenhet, behöver jag bara ladda maskinen med 14 stycken hönsägg, välja 21 dagars ”ruvningstid”, fylla på vatten och trycka på On-knappen. Sedan sköter den sig själv och kycklingarna kläcks. Efter kläckningen kommer kycklingarna vara bosatta mellan 1-2 dygn i maskinen för att sedan flyttas. Det är då värmetaket kommer in. Kycklingarna tror att värmetaket är en höna som de kan värma sig under och kommer att ordna resten själva.


Jag kommer att skriva om hur det går. Planen är att påbörja nyproduktion av hönor och tuppar om en månad eller två.

Annons

2 reaktioner på ”Ett stort och ett litet paket

    • Har egna höns och tupp i dagsläget, så man kan börja ta från dessa. Sedan kan det vara kul att få fram några gamla lantraser som exempelvis Orust/Tjörn-höna och Gammalsvensk dvärghöna.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.