Renskäppen

-”Nej, det är inte en tidig, hemmagjord variant av en golfklubba.”, brukar jag svara de individer som vågar sig på en gissning vad det är för slags tingest jag visar. Svaret är att det är en gammal renskäpp till en hästdragen såmaskin. Förr i tiden, när hästen (kon, eller oxen) stod för dragandet när man skulle så, användes allt som oftast en såmaskin med släpbillar, ofta från Westeråsmaskiner i Morgongåva.

Svensk Industrikalender, Tjugonionde årgången, 1947

Eftersom det inte var så lätt att skapa en slät och fin såbädd med en harv från samma era, kleggade såmaskinens släpbillar ofta igen med jord och bös så att det blev stopp i såröret och utsädet kom inte ner i marken. Då fick drängen, eller någon annan passande person, gå bakom såmaskinen i dammolnet, utrustad med en renskäpp för att lyfta upp såbillarna och skaka dessa rena igen.

När jag hittade renskäppen tänkte jag först förpassa den till historien genom att slänga den, men tyckte vid närmare eftertanke att det kanske skulle vara synd. Den hör ju ändå ihop med såmaskinen, som trots allt finns kvar, om än konverterad till att bäras och dragas efter en traktor än efter en fyrfoting.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.