Projekt: Restaurering af Höfläkt No. 2

Under fredagskvällen var vi och hämtade en gammal höfläkt/halmfläkt. Holger hade fått frågan om han kände till någon som ville ha en sådan, annars så skulle den till soptippen. Ett projekt är alltid bra att ha så jag beslöt att jag kunde lika gärna överta klenoden. Körde och hämtade den med traktorn. Barnen ville åka med. Det tog 25 minuter enkel väg att köra till gården där fläkten stod.  För övrigt letar jag  fortfarande efter ett välbevarat Thermaenius tröskverk och en självbindare/lättbindare. Jag skall åka och titta på en lätt-självbindare av dansk tillverkning, en JF, när jag får lite tid över.  En lättbindare är nog att föredra framför en svensk gjutjärnshistoria.

Men i alla fall, jag vet inte om maskinen jag  hämtat är en hö-fläkt eller en halm-fläkt. Man använde den vad man behövde den till.


Walla Lantbruksmaskiner AB startade sin verksamhet i början av 1880-talet. De välkända Wallaharporna leder sitt ursprung härifrån. F.n tillverkas stallgödselspridare, konstgödselspridare, släpräfsor, sädesrensare, gräsfrösåmaskiner, spannmålstorkar, halmfläktar m.m. Fabriken tillhör Arvika-koncernen. Företaget sysselsätter 50 arbetare och 8 tjänstemän. Platschef är disponent Stig Tollbo, Valla.

-Ur Svensk industrikalender, Tjugonionde årgången, 1947 

Typ: HF2 – Hö-fläkt eller Halm-fläkt? Om den har varit i närheten av ett tröskverk så här det halm man skjutit med fläkten, annars är det till hö-skullen.
Modell: <blankt>
Tillv.nr: 590002
WALLA LANTBRUKSMASKINER AB
VALLA

Fläkten är tillverkad av gjutjärn. Det kändes klart och tydligt när vi lyfte den. Tunga, gjutjärnsskovlar i trumman. Till sommaren tänkte jag starta restaureringsprojektet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.