Sista semesterveckan

var det söndag kväll innan man skall återgå till arbetet efter en härlig semester. Det har blivit gjort en del i veckan, här följer en del. 

Jag har sett att halmen på gråärterna och bondbönorna börjat gulna på vissa ställen. Jag har skurit av dessa för att testa att hässja skörden på logen. Resten får stå kvar ett tag till.

Jag lade allt i en hög på marken. Det skall jag aldrig göra om igen, att göra en för stor hög. Ärter och bönor väger väl inget? Jodå, det är tungt. Jag funderade först på att hämta hösvansen, men gick tre gånger med grepen istället med lasset över ryggen. Lade tillfälligt av det på ett bord på logen inför natten. Jag skördade en del av de största bondbönorna och spritade dessa.


Dagen efter hängde jag upp allt tillfälligt på Logosågen.


Nästa dag var det dags att börja ta upp potatis. Vi började i Kalvhagen, dessa sattes den 22’e aprilJorden var lite hård och torr och gav mindre potäter än väntat, vi beslutade att ha träde nästa år och bara plöja och fräsa för att hindra ogräset.  Tegen gav fyra lådor potatis á 25 kg styck.

20160820_102455092_iOS

Gråärter på tork

Efter att ha gjort en paus och hängt upp gråärterna på en tillfällig trådhässja inne på logen åkte vi upp till Elins hage och Holgers hage. I den sistnämnda hade jag som ett experiment gjorde en liten nyodling och satt potatis inne i skogen. Det gav en fantastisk skörd. Hittade även ett par flintyxor/stenyxor sedan tidigare befolkning.

Emellan regnbyarna tog vi tillflykt till det nya jakttornet i Elins hage. Tornet är två meter i diameter. Vilket betyder att en redig karl kan ta sig en middagslur utan problem. Om man har storstövlarna på får man öppna dörren och ha fötterna utanför.


Totalt blev det ungefär 150 kilo potatis upptaget.


En titt på mörningstimern visade att bocken som jag skjöt i onsdags nu var färdigmörad. Mörningstimern är en trevlig sak som beräknar temperatur och luftfuktighet. (Om man nu inte orkar räkna till 40 dygnsgrader själv).

20160821_072655993_iOS

Jag brände över en del av köttet med gasolbrännare för att lättare få loss hinnor och bindväv, samt för att rengöra. (Vissa bitar tvättar man av med ättika om man är osäker på om det är naturligt ludd eller eventuell bakterietillväxt.)

 

Vår nye styckmästare ville också vara med och pilla.

Sadeln och stekarna sparades, resten fick skäras rent till att mala färs av.


KitchenAid’en fick bekänna färg när köttkvarnen testades. I vanliga fall använder vi en Bosch från 1960-talet som låter som ett mindre kärnkraftverk, men eftersom köttkvarnen till KitchenAid inte hade testats tidigare körde vi på denna. Kom-i-håg-lapp: skär mindre bitar nästa gång.


När allt var malet och klart, lades köttet i speciella påsar och vaccuum-packades.


Senare, när jag körde hem vid sex-tiden stod som vanligt två älgkalvar och frossade i havren. Kon syntes inte till.

20160821_161409123_iOS

Annons

En reaktion på ”Sista semesterveckan

  1. Så roligt att få veta hur allt detta gick till. Ärtor och bönor har jag aldrig varit med och skördat i den där omfattningen. Mörningstimer visste jag inte ens fanns 🙂 Att vara med och stycka måste vara ett rent nöje, precis som att sitta/ligga och lyssna på regnet som smattrar mot ”lusthustaket”.

    ”Kornälgar” eller ”haverälgar” är häftiga. En gång såg jag faktiskt 8 stycken på en och samma gång. Sant.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.