Att kupa potatis

Potatisen växer och frodas, och det var dags att kupa dem för andra gången. Man tar en kup-plog med passande radavstånd och en traktor med passande hjulavstånd. Sedan kör man med kup-plogen nere i fårorna och drar upp jord och rensar ogräs samtidigt.  Det var roligt att köra lite Grålle igen. 

Kupning, uppdrillning eller uppläggning av jorden intill växtraderna/plantor, har tidigare förekommit ganska allmänt till växter som är odlade med stora radavstånd, men används numera endast till potatis.  Syftet är att ge växterna stöd, öka matjordsrymden för dem och att framkalla rötters utskjutande från stammen, vilket ger mer knölar. Vidare skyddar jorden de nya knölarna för ljuset och därav framkallad  grönfärgning, och därmed olämpliga som matpotatis. Kupning underlättar också potatisens upptagning. Som nackdel kan nämnas, att kupningen ökar vattenavdunstningen från marken.

För rotfrukter och andra radsådda växter kan jordens uppkupning eller drilläggning lätt medföra för stark uttorkning av jorden och bör därför inte användas annat än på jord i fuktigt läge eller med grunt matjordslager. För övervintrande växter kan kupning gagna  genom att ge skydd mot köldskador. Fruktträd, som odlas i gräsbevuxen  mark, förses vanligen med en jordkupa,  då man vinner att jorden lättare hålls fri från  ogräs, samt att nederbördsvattnet kvarhålls  till nytta för trädet.

Kupning av i rad odlade växter sker vanligen med kupplog eller i äldre tider, årder.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.