Wiggos simskola

Under två intensiva veckor, två gånger varje dag, har Wiggo fått öva på att lära sig simma. Han har nääästan lärt sig helt, och det gäller att fortsätta öva. Det har förhållandevis gått bra, förutom den förmiddagen när han brände sig från tårna till skrevet på en brännmanet och låg och skrek i två timmar hemma på soffan.

När jag gick i simskola för sisådär 32 år sedan var det på samma plats som Wiggo nu schwjasslade (plaskade och skvätte) i vattnet. Kårevik på Tjörn, västkusten.

För stärkande salta bad under 1950-talet.

Västerhavets temperatur har legat stadigt på 18 grader. Fast när jag gick i simskolan på 1980-talet var det 14 grader i vattnet. Simskolan på Dyrön stängde och simskolan i Kårevik var den enda som var öppen, fast det diskuterades varje dag om inte även den borde stänga. Hade det varit idag hade sociala myndigheter blivit inkopplade efter första dagen. Sommaren var klar och fin, men väldigt kall. Morfar, som körde mig ibland, stod på bryggan klädd i långbyxor, keps och kofta och frös. Simlärarna stod i vattnet och frös, klädda i lusekofta och vadarbyxor. Tio minuter innan lektionen var slut startade morfar Skodan så att fläkten sprutade full värme när jag sprang upp ur vattnet mot bilen.

Men det var då. Dagen innan simskolan tittade jag och Wiggo på den fina dokumentären Hajen, den utbildningsfilm som gjorde att jag nästan en hel sommar knappt vågade gå i vattnet.

En klassiker på TV

Några dagar var dystra och grå, med östanvind. Vid östanvind blåser maneterna in, tillsammans med det kallare vattnet. Men de flesta dagar var det fint väder med härlig värme. Glassbåten kom en gång om dagen och lade till vid badbryggan.


Eftersom ena morbrorn bor precis vid stranden, var jag och kusinen ute med båten och körde en sväng runt Åstol.


När badplatsen i Kårevik (Kårrewhiga) funnits ett par år, började man att importera sand från Danmark som lades ut, vilket gjorde att det är väldigt långgrunt och en mycket bra plats överlag att tillbringa sommardagarna vid.

På kortet nedan syns det varken sandstrand, genomfartsväg eller flytbrygga. Dagens flytbrygga börjar nedanför den hwida sköbu’n till höger i bild. Idag går vägen precis över, och följer hâggål’n (gärdesgården) i mitten av bilden.

Kårevik under 1940-talet

Tillslut kom dagen när Wiggo fick sitt avslutningsdiplom. Jag kunde inte låta bli att fnissa för mig själv, när jag insåg att jag fick ett exakt likadant diplom när jag avslutade min simskola för längesedan. De måste ha en bra hög liggandes inne i bua, eftersom inte ens design eller typsnitt ändrats det minsta.


Avslutar med en sista gammal bild från Kårevik, anno 1968. Morbror bor i det vita huset till höger i bild. Flytbryggan börjar vid badstegen till vänster i bild. Från badstegen till fören av ekan går idag en betongbrygga.

Kårevik, 1968

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.