Vårplöjde för tidiga potatisar

»Plog», redskap, vilket skär jorden i tiltor och vänder dessa.
De plogliknande redskapen synas i äldsta tid hava saknat
vändskiva och således hava endast luckrat men ej vänt jorden och därför egentligen böra räknas som årder.

»Plöjning» avser att samtidigt luckra och vända jorden. I nutida bemärkelse är plöjning av relativt ungt datum, i det man hos oss intill mitten av 1800-talet allmänt använde årderliknande redskap härför, som endast luckrade jorden utan att vända densamma. Då det, såsom under jordbearbetning närmare anföres, är önskvärt, att jorden tid efter annan vändes, innebar plogens införande i vårt land ett betydande framsteg för jordbrukets utveckling.


Idag blev det markförberedning för de mycket tidiga potatisarna. Det skadar inte att få vänt jorden så att den får ligga och gotta tills sig innan man strösslar dynga och jordfräser innan själva sättningen.

Om vilka sorter som skall sättas i år kan man läsa här.
Det kan vara bra att veta hur man ställer in (teg)plogen. Det kan man läsa här.

Jag får nog skriva ett mera utförligt inlägg om markberedning när det kommer till plöjning…

20160312_104131547_iOS

I år har jag förberett för ett litet experiment.
Vi har under de senaste två åren röjt i en beteshage och jag har en idé om att sätta ‘skogspotäter’ eller vad man skall kalla det. Endast för skojs skull. Det kommer att bli intressant. Vad som var intressantare var själva plöjningen som har gått i två omgångar med en plöjning i höstas, sen fräsning, och nu plöjning igen. Detta på grund av alla trädrötter som skall ryckas upp så att inte kupplogen (potatissättaren) går sönder.

20160312_111129787_iOS
Efter detta var jag borta i ‘trät’ och vände jorden där med. Mycket väldränerad liten bit som får bra med sol på sig under större delen av dagen.
Det ser trevligt och fint ut när det är nyplöjt. Lite bort med det gamla och fram med det nya.

 


20160313_150926251_iOS

Ett av Elins stora intressen för tillfället är att undersöka hönorna. Speciellt tuppen Evert är rolig att följa efter. På bilden är dock permissionen slut för den här gången för häradsbetäckaren Evert & hans glädjeflickor.


 

Annons

2 reaktioner på ”Vårplöjde för tidiga potatisar

 1. Hej,
  underbart att följa livet på Tjörn. Uppskattas här norrifrån (Sthlm).
  Att du vårplöjer betyder att det inte finns tjäle i marken, vilket är mycket positivt.
  Vi har som tradition att sätta potatis till påsk (fast utan plog, här pratar vi om pallkragar) och får fantastisk skörd till midsommar. På Tjörn, alltså. Skulle aldrig funka i Sthlm.
  Berätta gärna mer om vad som funkar att odla. Både ätbart och njutbart. Och berätta mer om sägner, historier, händelser, nutida och dåtida. Mer Tjörnkunskap åt folket, tack!
  Jenny, Sthlm/Tjörn

  Gillad av 1 person

  • Hej,
   Kul att någon utöver familjen läser och kommenterar här då och då.
   Tjälen finns, just nu verkar den dock finnas djupare än normalt plöjningsdjup. Det vill säga under 20 cm. Sakta men säkert är våren på väg. Påsk brukar vara en riktpunkt som är lätt att komma ihåg. Påskafton brukar vi sätta potatis, dock ej den som skall upp till midsommar eftersom den bör i jorden lite tidigare (kanske några veckor). Det beror visserligen på vad man har för slags jordmån (ex lerjord eller sandjord etc). Bloggen började som ett litet projekt i höstas, lite typ gårdsdagbok/komma-ihåg/hålla-kunskap-vid-liv :). Något som jag funderar på i år är att odla gråärtor, vilket tillsammans med mjölk och fläsk, är en av Bohusläns ”nationalrätter”. Har även kikat lite på humle. Kommer att fundera över vad vi ska så var; havre, vete, korn, råg. Det kommer att skrivas om detta med. Tänker försöka hinna med så mycket som möjligt.
   Eftersom jag känner en del äldre folk så har jag faktiskt funderat över att skriva ner lite lokala sägner, historier, fantasier och skrönor. Trots allt så kommer kunskapen att försvinna om ingen dokumenterar det.
   Det kommer (förhoppningsvis) att komma inlägg från mig om både allt och inget, kanske intressant ibland och rena skiten andra gånger ;).

   vänligen,
   Peter

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.