Vårmarknad på Sundsby Säteri

Idag var vi på vårmarknaden på Sundsby Säteri. Vi brukar besöka både vår- och höstmarknaden. 20160514_103019876_iOSDet är inte så märkvärdigt som det låter. Det är lite utställare i diwerse lokala mathantverk och annat kul. Det finns en väldigt trevlig köksträdgård och en trevlig tillhörande trädgårdsmästare som jag börjat bli en aning bekant med. Jag rekommenderar ett besök hos Sundsby vänförening för en bra beskrivning över säteriet, dess historia och byggnader.
20160514_margaretaEn gång  i tiden var Sundsby Säteri –Uroust ock Tiörns fougderij — Sundtzbye hoffuedgaard liggendes paa Miörn i Walle sogn, med en damquern – hemman för Margareta Huitfeldt – den lilla rödhåriga adelsdamen som ägde hela Bohuslän, och som med järnhand styrde över Tjörn och Orust på 1600-talet. Det finns många sägner om hur snål och hårdhänt hon var mot de fattiga torparna och bönderna, samt om hennes girighet och vredesutbrott. Margareta Hvitfeldt/Huitfeldt levde mellan år 1608 och 1683. Hennes enda son, Ivar, dog 19 år gammal under en bildningsresa till Europa. På sin dödsbädd skrev han ett känslosamt brev till sin mor där han bad henne testamentera pengar till en stiftelsefondd för studiebegåvade fattiga pojkar från Bohuslän. Detta lade grunden till Hvitfeldska Gymnasiet i Göteborg.

Det finns många historier och sägner om Margareta, och jag får väl återkomma till en del av dessa via ett inlägg eller en undersida om Tjörn här på bloggen.

 


Eftersom jag dels är en kulturell gosse och är af åsikten att envar bör främja de lokala näringsidkarna – annars så har man snart ingen marknad att gå till – besöktes både kafé med goda bakelser och kaffe på fat, bageriet, smedjan, handelsboden och byggnadsvårdshandeln. Elin var upptagen med att rida på hästen och åsnan, vaktad av farmor och Claes, så Wiggo var med mig och Christine i nyss nämnda bodar. Givetvis uppskattas genuint handverk och matverk av allenhanda slag så vi lastade på oss en del. Att jag är barnsligt förtjust i att studera  och kan begripa innehållsförteckningar, samt i att äta karameller – är detta en klar nackdel när man går på marknader.


Inhandlade även goda korvar och ett par passande, handsmidda handtag till den nya skjutporten på ladan.


20160514_pumpJag hade redan förra året tänkt att beställa en gårdspump till brunnen, men det blefv av olika anledningar inte gjort. Så efter besöket i byggnadsvårdshandeln och många riksdaler fattigare, kommer jag inom en snar framtid hämta en Kronans gårdspump No 12, slangpaket och allt som behövs för en komplett installation. Den bör anlända inom ett par veckor. Ingen brådska….kommer inte hinna installera den innan semestern ändå.

Efter två timmars strosande i lagom takt, kaffedrickande och bekantskapspratande begav vi oss hemåt igen. Vädret var grått och trist med en smula regn i luften. Kallt, blåsigt och runt åtta grader varmt.

 


Eftermiddagen bjöd på plöjning i Wiggos hage.


Samt en harvning i Holgers hage. Som vanligt är det en fläck som är blöt och sank. Troligen ett gammalt stendike som däckat ihop. Men det går om man inte fegar, man måste köra gasen i botten på hög tvåa – full fart rätt över så hinner inte traktorn sjunka så mycket….

Notering: får gräva upp när det torkar och se om man hittar något som behöver åtgärdas.

 

Annons

2 reaktioner på ”Vårmarknad på Sundsby Säteri

  1. Pingback: Hämtade pumpen. | Tjörnbo

  2. Pingback: Samling vid pumpen! Och att störa ärterna. | Tjörnbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.