Uppdaterade sidan om slåttermaskinen.

Uppdaterade den fasta sidan under renoveringar/slåttermaskinen.


Jag beslagtog fick låna min svärfars gamla slåttermaskin eftersom vår Aktiv TH gick sönder. Jag har slagit en hel del med den under åren 2000-2015 utan problem men till slut gick vevstaken sönder. Eftersom Aktiv har en pivot-axel som gör att man kan klippa med kniven i upprätt läge, har maskinen inte som alla andra – en vevstake utav trä, utan istället av metall. Jag har inte orkat svetsa, lappa och laga mer så det får bli ett senare projekt.

Efter att ha undersökt det nya fyndet en International Harvester McCormick S-4, hittade jag lite originalfärg vid foten på balken,  började luska lite och kom tillslut fram till att Nordstens mörkblå var mest lik originalfärgen på slåtterbalken. Efter lite mera snokande hittade jag korrekt IH-röd, så det var bara att sätta igång. Dekalerna var rätt slitna så jag mätte, tog kort och återskapade dessa i MS Paint, och beställde sedan dekalerna från ett tryckeri.


2015 – Första renoveringen


2016 – Andra renoveringen
Om man tittar noga ser man att det sitter ett extra kraftuttag kloss an mot den främre kraftuttagsaxeln. Samt att det sitter en ram med en dragögla bakom maskinen. Jag vet inte exakt varför – och ingen annan jag frågat vet heller – men jag tror att denna maskinen var av det mer exklusivare slaget. Man kunde nämnligen dra en självavläggare eller en kraftuttagsdriven räfsapparat bakom slåtterbalken. Det går även att koppla på dubbla skärbord – ett uppe och ett nere – på slåtterbalken. Man använder det översta skärbordet när man slår gräs, men om man kopplar på det undre skärbordet kan man helt plötsligt slå säd. Skärborden strängar ihop den avslagna säden i fina strängar. Och baktill slåttermaskinen kunde man då troligen dra en självavläggare som hade en duk som drogs av kraftuttaget. Duken förde säden mot en räfsa som lade ihop kärvarna i lagom stora högar åt arbetarna som knöt nekar/kärvar för hand.


De hemmagjorda dekalerna monterade.


Provkörningen gick bra.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.