Samling vid pumpen! Och att störa ärterna.

Istället för att bara jobba hela tiden, gjordes det en del rekreationsarbete under dagen. Jag och Holger monterade Kronans gårdspump som jag skrev om här och här.
Det tog ett par timmar men var rätt kul. En borrhammare plockades fram och det var bara att sätta igång att borra hål i stenbrunnen. En borrar och en häller vatten på borret för då skär borret bättre och det dammar inte. När man använder borrhammare och sten är det viktigt att komma ihåg att inte köra på slag-inställningen. Gör man det går borret sönder.


Bottenventilen har en backventil och ett filter.


Åsså ner med ventil, slang, pumphus och rör hela vägen i den gamla stenbrunnen. Röret har ett litet avrinningshål som frostsäkring.

20160528_103047314_iOS

 

Färdigmonterad och funktionerande.
Hurra! Länge lefve konungen Kronan!

 


Under tiden jag och Holger latade oss med att leka med brunnen, arbetade Claes nere i grönsaksodlingen med att experimentera med att störa gråärterna. Inte för att de hade något emot att bli störda… Det blev fint med hässjestörar och garntråd. Detta sattes på de första raderna, där gråärten samsas med bondbönor. Ärterna kommer att klättra och stödja sig på bönorna, men det skadar inte att hjälpa dem på traven.

 

 

De fyra-fem sista raderna sådde jag bara gråärt. Bondbönorna tog nämligen slut. Mitt experiment går ut på att ha ett fårnät spänt över ärterna. När ärten växer så kastar de ut krokar och spröt som griper tag i det som finns in närheten. Vissa sorters ärt växer medsols och vissa motsols. Och eftersom de inte har bönor att stödja sig mot, tänkte jag att det är bättre att de kan klänga fast sig både lodrätt och horisontalt.

 


Mer om gråärt härhär och här.

 

Annons

4 reaktioner på ”Samling vid pumpen! Och att störa ärterna.

  1. Pingback: Göra klart vår’n. | Tjörnbo

  2. Pingback: Hösvans, Grållen och Brunnen. | Tjörnbo

  3. Pingback: Uppdatering Gråärt, dag 38. | Tjörnbo

  4. Pingback: Uppdatering Gråärt, dag 49. | Tjörnbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.