Nyodling

Småkollarna är en plats som int ä te nööööd. Det är ett par små kullar som ligger och särar på en äng så att ängen kommer på var sida berget. Visserligen så hässjade vi lite hö på en del av ängen i somras och jag har funderat på att göra en slåtteräng. Att göra en slåtteräng kan ta upp till fem år, så jag måste börja med att plöja, därefter harva eller jordfräsa, plöja igen för att sedan så någon slags gröda som suger ut all näring från jorden så att blommorna kan gro över gräset.

Nåväl, Elin ville åka med i traktorn så vi körde ner och tog en promenad i hagarna. Havren var mycket intressant att studera.

20160814_131206955_iOSNär havren var färdigstuderad ville Elin åka till farmor på gården igen. Bytte ut ett barn mot ett annat, och Wiggo fick åka med och plöja upp den 80 år gamla vallen. Det skumpade så gôtt och brummade så fint från traktorn och Wiggo, sin vana trogen, somnade sött i hytten. För att det inte skulle bli för varmt stannade jag traktorn, öppnade dörrarna och takluckan och satte mig i solens sken på berget och inmundigade björnbär i godan ro, allt medans Wiggo tog sin tupplur.

 

20160814_105236381_iOS

Vallen före brytningen

20160814_142246311_iOS

Vallen efter brytningen

Nu återstår det att vara ihärdig och vända jorden ett par gånger, harva och eventuellt jordfräsa, för att förbereda såbädden. Det blir troligen höstvete som får hjälpa till att dra ut näringen. Det kan ta allt från 3 – 5 år innan jorden är utarmad nog för att blommor ska kunna ta över från gräset.

Annons

En reaktion på ”Nyodling

  1. Pingback: 12 ton grus | Tjörnbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.