Bondböna 2017, dag 1 – sådd

När jag kom hem under eftermiddagen, hade postiljonen lefvererat en försändelse, innehållande ett tjockt, vadderat kuvert från Fröhandlar’n. Jag tog barnen med mig och sådde två olika sorters bondbönor. Våren verkar har kommit av sig en smula, eftersom både dag som kväll bjöd på temperaturer runt 5 grader.


Om vi skall prata lite om de två sorters bondbönor som blev sådda under gårdagen, följer här en kortare sammanfattning.


Bondböna
Latinskt namn: Vicia faba
Botanisk familj: Ärtväxter – Fabaceae – Ärtfamiljen
Utvecklingstid: Cirka 80 dagar
Årighet: Ettårig
Höjd: 1 meter
Utsädesmängd: 6-7 frön/meter (1000 frön = 1M = ca 1300-1500 g)
Såtid: så snart jorden reder sig
Sådjup: 5-8 cm
Groningstid: ca 2 veckor
Lägst/optimal groningstemp: 5/20°C
Radavstånd: 50-70 cm
Plantavstånd: ca 15 cm
Planthöjd: ca 100-130 cm
Grobarhet: lägst 80%, vanligen 90%

Skördade bönor, redo att blandas med sallad

Bondbönan är en medlem i ärtfamiljen, men inte närmare släkt med övriga bönor. Den tillhör istället vickersläktet och kallas både åkerböna, hästböna och duvöga allt efter storleken på fröna.

Den har troligen sitt ursprung vid Kaspiska Havet och Mellanöstern, där den odlades redan under yngre stenåldern. Arkeologiska utgrävningar i både egyptiska gravar och Trojas ruiner har visat att bondbönor användes sedan gammalt utav både romare och greker. Under 100-talet transporterades bondbönan österut via Sidenvägen, och hamnade på så sätt i Kina, där den idag har sin största användning. I Europa odlas idag bondbönor framför allt på Pyreneiska halvön, i Holland och England. (Och numera alltså på Tjörn.)

Bondbönan växer rakt upp i det blå (upprättväxande) med en stadig stjälk som blir som högst ungefär 1 meter. Den blommar med väldoftande vit-svarta eller röda blommor.  Det finns mindre, småväxta sorter som blir runt 30-40 cm höga,  likväl som storväxta sorter, som blir runt 150 cm höga. Till skillnad mot flera andra bönor används sällan baljorna, utan bara de stora fröna. Ofta omogna och späda, men också torkade för vinterbruk. Fröna (bönorna) är mycket proteinrika och mättande. Bondbönan, som tål lätt frost, trivs lika bra på en näringsrik, vattenhållande mulljord, som på en fruktsam lerjord. Till och med en ren torvmarksjord duger. Den har stort näringsbehov, i synnerhet i början innan samspelet med de kvävesamlande organismerna i jorden kommit igång. Den angrips ofta i toppen av den svarta bladlusen på sommaren. För att förhindra detta kan man så bönorna luftigt tillsammans med potatis, kyndel, bovete eller toppar dem så fort blomning och fruktsättning är över. Toppningen påskyndar också mognaden. Kasta inte topparna om de är fria från löss. De går utmärkt att äta lätt kokta.

Bondbönan växer också gärna tillsammans med morot, blomkål, kryddor och ärter, som får klättra på bönstjälkarna. Men inte med lökfamiljen.

Bondböna angrips ofta av svarta bladlöss i toppen. Det kan då hjälpa att knipsa av denna. Eller spruta med 5 % såpa. Bondböna drabbas ofta av chokladfläcksjuka (bladmögel), men det är viss skillnad mellan sorter. Det bästa bekämningsmedlet är att bespruta, men till vårt lilla land vill jag inte hålla på med kemiska beräkningar.

SÅDD: De stora platta fröna kan sås tidigt på våren, så snart jorden reder sig, ca. 5 cm djupt. De är inte, som andra bönor, lika känsliga för kall jord. Bönorna gror vid 4-5 °C i jorden.

AVSTÅND: Mellan plantorna 10-20 cm och 40-60 cm mellan raderna. Vid dubbelrad ca. 15 cm.

SKÖRD: Baljorna plockas och spritas efter-hand hela sensommaren och hösten. De grågröna fröna används till soppor, puréer och grytor eller sauterade med kryddor i olja. De kan också frysas efter förvällning och som mogna torkas för vintern. Många föredrar att skala bönorna efter ett uppkok, likt mandel, för att få bort det något beska skalet. Hela unga baljor, där fröna just börjat utvecklas, är delikata, lätt kokta eller stekta.

FRÖ: 100 gram innehåller 60-90 frön. En portion räcker till att så 3-4 m. För att så 100 sträckmeter behövs alltså mellan 800 – 1500 gram.Hangdown

Vicia faba

Välkänd 1800-talssort med stora, hängande, mörkgröna baljor. Varje balja innehåller 4-5 medelstora, medelgröna frön. Plantan är stadig och blir kring 1 meter hög. Hangdown har länge varit den mest odlade bondbönan i Norden. En portion innehåller ca. 20 frön. Ljuvliga bondbönor som skördas efter hand. Ät dem lätt kokta eller låt dem mogna och torka på plantan för vinterlagring. Plantorna kupas då de är ca 10 cm höga. I blåsiga lägen kan de behöva stöd. -Green Hangdown är en medelsen, hög sort som ger ca 18-20 cm långa, kraftiga och hängande mörkgröna baljor, med mörkgrön fröfärg, med ganska litet frö.Solberga

Vicia faba

Den gamla, traditionella bondbönan från Solberga socken i Bohuslän, där den odlats i flera hundra år och varit en mycket viktig stapelföda.  Bönan är något mindre än de vi är vana vid idag, men enligt tidningen Trädgården från 1916 lovprisas den bohuslänska bondbönan då ”dessa i smak vida överträffa de i trädgårdarna allmänt odlade bondbönorna”. Bönorna från Solberga är odlade helt utan kemiska gödsel- och bekämpningsmedel. Plantan uppnår även den en höjd på ungefär 1 meter och blommar med vita blommor med svart fläck och varje balja innehåller 4-5 frön (bönor). Dessa kan ätas som färska, lätt kokta, nötsmakande delikatesser under sommaren, men oftast får de mogna på plantan.  Under senhösten och vintern kan man ha ett par inhyse-hjon sittande på logen och pilla rent, torka och sprita baljonerna för vinterfövaring. Bönorna är ljust bruna och mindre än den föregående sorten, hangdown. Det är Programmet för Odlad Mångfald, POM, som bidragit till att Bondbönan Solberga åter finns i handeln. En portion innehåller ca. 25 frön.Skillnaden mellan Hangdown och Solberga bondbönaJag och barnen åkte upp till gården och de fick hjälpa mig att så. Jargonen gick i stil med ”-Pluppa en här, en här, nej inte där – utan hääär….ja vill också pluppaaaa!”, när någon fick sätta mer än den andre. Tillslut blev det i varje fall färdigsått för denna gång.

 

Rad nr sju bredvid gråärten, sattes kusinen gammaldags ”gråbondböna” som jag kallar’t

 

Ett par mindre rader med gråbondböna, samt hangdown sattes i början av landet

Jag gick och ställde tillbaka hackan. När jag kom ner igen var kråkorna – de smarta asen – redan på plats och försökte picka upp de sådda bönorna. Det känns som att det börjar bli dags att idka skyddsjakt…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.