Röjning vintern-våren 2018

Det frös inte till ordentligen förrän mitten av januari, och då fick man passa på att jobba en del på markerna. Som tur (?) är finns det en del projekt och platser att välja på, så man slipper få tråkigt genom att såga på samma plats hela tiden. En annan fördel är att ha en otroligt snäll sambo, en otroligt snäll mamma samt mammas särbo. Sambon kan ta igen sig medans särbon Claes passar barnen och morsan lagar maten medans jag och Holger är ute och arbetar.


Lördag 20 januari 2018
En stor gran hade blåst omkull i Wiggos hage och låg en bit in på åkern. Tillbringade dagen med att rensa upp. Holger, Wiggo och Elin var med och eldade.Lördag 3 februari 2018
På väg upp till Wiggos hage bröt en svetsfog på griplastarkärran och jag fick återvända till verkstaden. Grannen larmades och fixade i ordning. Stort tack Albert!Söndag 4 februari 2018
Åter i Wiggos hage. I flera år har ett enormt buskage utav sälg gäckat mig men nu var det äntligen is på myren. Påbörjade arbetet med att rensa. En hydraulslang gick sönder på rotatorn på griplastaren. Som tur var hade jag några i reserv i verkstaden. Efter ett byte av slang fortsatte arbetet med att röja och elda. Holger lade två veckodagar på att dra ihop grenar och elda rent. Elin och Wiggo hälsade på och fick som vanligt en ”egen eld” att pilla med.Tisdag 6 februari 2018

Vi hade kommit en liten bit på väg i röjandet av buskaget i Wiggos hage. Innan röjningen påbörjades,  sträckte sig sälgen lite framför fyrhjulingens framdäck, bort till berget och hitom kameran. Alla grenar gick givetvis i varandra så man fick dansa menuett med motorsågen. Trampade igenom isen en gång och fick hem och byta byxor och stövlar.Söndag 11 februari 2018

Röjandet i Wiggos hage fortsatte. Denna gång röjdes kanterna längst infartsvägen och kanterna längst hagens södra sida. Har röjt bort sälgbuskage på norra sidan till en yta av 32 x 68 meter (~2,000 kvadratmeter). Detta projekt tog nästan exakt sju dagar, medräknat tiden att elda upp allt bröte.Lördag 17 februari 2018

Det finns en plats som kallas för småkollarna (småkullarna). I närheten av dessa stod en gång i tiden en kragemärr‘. Jag har en tanke om att eventuellt, i mån av tid, bygga en kragemärr på småkollarna. Därför behöver det rensas från buskage, sly och mindre träd.Söndag 18 februari 2018
Fortsatte röjande av småkollarna. Det blev en rejäl hög tillslut. Sedan kom regnet och man trivdes bäst inomhus.Lördag-Söndag 24-25 februari 2018
Röjde upp ordentligt vid Trä’t. En massa sly gick hädan, samt en gran som stod lite väl nära grannens hus. En gammal traktorväg röjdes ordentligt och jag bygge upp en gärdesgård och ett grinnele’.  Diket ränsades.

 

En 39 år gammal ädelgran gick hädan
Tisdag 3 mars 2018
Tillbringade kvällen med att elda upp de senaste helgernas buskage. Tog ett par timmar. Wiggo var med och höll mig sällskap. Vi pratade om hur det var förr – han frågade och jag svarade. Tittade på stjärnorna.Lördag 10 mars 2018
Började hugga upp ett lass stockar till ved och fick prövad grannens nya vedklyv.Lördag 17 mars 2018
Började hugga rent på ett ställe i Långemyra uppe vid Tolleby tjärn. Ett par lass med al togs ner i med att träden växte lite väl långt ut i myren. Sedan arbetade vi oss inåt i granskogen och gallrade friskt. Fick god hjälp av grannen Albert. Det gick som ett rinnande vatten! Holger tillbringade ett par veckodagar med att elda grenar.

Albert och Holger tar ner en granSöndag 18 mars 2018
Fortsatte gallringen i Långemyra. Fick gallrat östra grandungen samt vilat och studerat en hâggål (stengärdesgård).


…sedan gick fyhjulingen sönder. Växelföraren är av någon anledning gjord i aluminium, och efter åtta år och tiotusentals växlingar gav den upp. Jag gick upp i skogen sent på kvällen med berguvens hoande som sällskap och meckade i skenet från en pannlampa. Batteriet hade lämnat in så nästa dag bogserade mina morbröder Holger och Gerhard hem fyrhjulingen till verkstaden. Efter en del meckande och felsökning konstaterades att det är ett jordfel någonstans, men att hitta det var lögn i helvete. Fyrhjulingen kördes upp till återförsäljarens verkstad….

Annons

3 reaktioner på ”Röjning vintern-våren 2018

    • Ändå så eldar man inte med ved längre för att värma huset, även om pannan är kvar. Stockarna blir ved, veden används för att tända eld ute så man kan elda upp sly och buskar när man rensar på markerna…

      Gilla

  1. Återigen är det väldigt bra och roligt att du dokumenterar allt med text o bild Peter. Man tror att det här ska man minnas men så går det en tid och borta blir det.
    Nu får vi hoppas att man snart kan ta plats akter ut på 135:an och få potätera i backen.. Eder Albert

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.