Elin och Jordgubb

Förra året när vi kläckte kycklingar, fick Elin – då fyra år – välja en kyckling att ha som egen. I början fick kycklingen ett nytt namn varje dag, för att sedan genomgå namnbyte varje vecka. Efter en tid bestämde sig Elin tillslut för namnet Jordgubb. Som Elin har burit omkring på denna hönan och brytt sig om dess välmående. Det värmer på något sätt i hjärtat när man ser Elin springa in i hönshuset och hämta hönan och ta en promenad. Själv kan jag med den största svårighet få tag i hönan Jordgubb om hon skulle vara på rymmen. I flera fall har jag fått hämta Elin, som då helt sonika skäller på Jordgubb och lika raskt som en forna tiders fanjunkare, marscherar fram i rak linje till hönan – som givetvis står helt stilla – och plockar upp henne.


”Man får inte svära över djuren, ty då får man ingen lycka med dem. ”

-Djur, djursjukdomar och djurskrock, J.L Saxon, 1934


Brun Lohmann är en värphybrid som räknas som världens mest effektiva och värper cirka 340 ägg om året. Äggen är bruna och väger cirka 70 gram. ”Lohmann” är ett varumärke som ägs av företaget Lohmann Tierzucht i Tyskland, och till skillnad mot vita Lohmann-höns är den bruna Lohmann cirka 180-200 gram tyngre och väger 1,9 – 2,1 kg vid 60 veckors ålder. Det finns även Lohmann silver, som påminner om den bruna men har vita fjädrar och lägger något mindre ägg. Lohmann är en relativt lugn hybrid, fjäderdräkten är brun med inslag av vit.


”Varje hushåll på landet borde hava åtminstone några höns eller annat fjäderfä, som finge taga vara pä avfallet från köket. Och så fort man har aldrig så litet lantbruk, bör man ovillkorligen hålla fjäderfä, ty då har man icke allenast avfall att bjuda, utan är även i tillfälle att odla passande foder.

Nyvärpta ägg äro en kurant handelsvara och en hälsosam och närande rätt på eget bord. Köttet av fjäderfä är även en god rätt för egna hushållet och har efterfrågan i marknaden.”


…”God motion, frisk, torr luft och sol äro lika nödvändiga som lämplig föda, om hönsen skola giva god äggavkastning”…

-Vad en ung lantbrukare bör veta, 1911

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.