Röja Smens Plats, del tre

Flera dagar har ägnats åt att fortsätta med att skapa ordning och reda i Smens plats. Efter att ha ägnat 14 stycken dagar med start den 26 december 2016 och (troligen) avslut den 11 februari 2017 beräknade jag att det gått åt mellan 100 – 120 mantimmar. Vi har varit mellan en till fyra personer som hjälpts åt.

Läs om röja Smens plats del ett och del två.


21 januari 2017
Det var en trolsk och disig morgon med lätt sjörök insvepande från havet, och motorsågarna väcktes i dagbräckningen i det första gryningsljuset. Den sammanväxta klungan med al fälldes och apterades till 3-meters längder. Jag lade två stycken ekbjälkar i botten som luftspalt och sedan började jag att stapla träd.


22 januari 2017
Tyvärr lyste både vättarna och skogstomtarna med sin frånvaro. De grenar som hade kapats och blivit liggande på marken hade tyvärr inte på något slags automagiskt sätt försvunnit under natten. Dagen ägnades därför åt att samla ihop, kapa, elda, elda, elda. Det blev bål värdiga forna tiders vårdkasar som syntes in till nästa härad.


Ibland nödgades man
göra avbrott i eldandet. Det kom tillfällen då det inte gick att lägga på mer bränsle på vagan förrän elden förtärt en del av materialet. Eftersom lagen om alltings jävlighet ofta är applicerbar när det gäller mig, ramlade under gårdagen några av alträden ner åt det håll jag inte hade tänkt. En del träd fick sin hämnd när de föll över en hâggål (stengärdesgård) och totalt raserade tio meter av denna. Så kan det ju inte se ut och jag tillbringade eftermiddagen med att omväxlande elda och bygga hâggål.28 januari 2017

De sista träden mot gränsen togs ner och kördes till timmerhögen. Grenarna eldades upp. Elin var med och fick sköta kontrollen för vinschen.31 januari 2017

Mig veterligen har den södra sidan av Smens plats aldrig blivit röjd på riktigt. När gamle O-O-O-Ossan’ (Ossian) ägde skiftet hade han för vana att varje gång han var upp med cykeln samlades de fallna grenarna upp och togs hem på pakethållaren. Ossan’ lossade alltid sin last i första spiltan i lagården, där den blev liggande tills dödsboet många år senare. Härav har det inte blivit röjt sedan 1985. Enebuskar, al, sälg och en och annan ask togs ner och gick timmer och till lågorna. På 1960-talet såldes en bit av marken till Tjörns kommun som behövde plats att bygga ett vattenverk. Därför består det gamla skiftet av två delar, varav den norra delen blev ordentligt utmätt av lantmäteriet år 2014 när nya VA-rör skulle läggas mot Tolleby tjärn. Efter lite tjafs med tjänstemännen – som i vanlig ordning trodde att gränsen gick någon helt annan stans, visade det sig att lantmäteriet mätte ut gränslinjen enligt de gamla dubbarna, en bit innanför stängslet till VA-verket, inte utanför. Förenklat går linjen numera officiellt inne på kommunens gräsmatta, innanför stängslet,  och vägen och en bit av parkeringen tillhör det norra skiftet. När detta uppdagades blev det en penibel situation tjänstemännen, men eftersom man är väluppfostrad det var bara att hålla god min och påeka att ”detta var ju högst förargligt” . Ännu en fadäs från deras sida uppdagades under utmätningen, när det visade sig att det hade både avverkats träd och grävts ner nya rör på grannens mark utan vare sig tillstånd eller servitut. Jag har för mig att grannen erhöll både gratis lantmäteriutmätning, pappersarbete samt 50,000 kr som skadestånd.2 februari 2017

Nu börjar det bli rent på nordsidan. Före- och efterbilder från ungefär samma vinkel syns nedan.4 februari 2017

Sydsidan gallrades samt nordsidan hade ett redigt törnesnår som har stått alldeles för länge.9 februari 2017

Det hade kommit lite snö under natten. Marken hade frusit vilket gjorde att det blev minmalt med körskador.


Längst upp på nordsidan stod en klunga med Morell-körsbärsträd. Just dessa träden har blommat men inte gett frukt på många år. Motorsågen slant och vips var det mesta fällt.


Mera eldning11 februari 2017

En mycket fin dag, solsken, kallt och snö. Det grillades korv och fälldes mera träd. Barnen klättrade i bergen. Nu är 80% av Smens plats iordningställd, och börjar se bra ut.


 

Annons

En reaktion på ”Röja Smens Plats, del tre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.