Dränera Kalvhagen, dag två

»Dikeslag»,
arbetslag för dikning. Dikning utföres helst på ackord med varje arbetare för sig, men där grövre stenar eller stubbar, för vars avlägsnande mer än en mans kraft behöves förekomma, är lämpligt att 2 eller flera man bilda arbetslag. Hela- eller halva idioter kunna nyttjas för afvlägsnande utaf sten men ej till gräfande eljest risk föreligger för icke räta linjer utaf dikets sträckning.


Dag två tillbingades på södra sidan hagen


Dikeslaget i Kalvhagen bestod utav Holger, Åke och Dikningsmästaren Håkan, som rattade både dikesgrävningsmaskinen och traktorgrävaren med stor expertis. Dräneringens första dag gick ändå rätt bra, enda plumpen i protokollet var vattenslangen.


Återigen var det tung blålera på de flesta ställen som grävdes upp, fast på sina ställen fanns det även lättare sandjord. Fynden för dagen var ett par gamla tegeldräneringar som Holger inte kände till. Och om inte Holger kände till dem, är de tidigare än 1930-talet.


»Dikesskopa»,
ett rännformigt verktyg i ändan på ett långt skaft, användes för formning och upprensning av den runda bottenrännan i täckdikningen.


Grävningen och slangläggningen flöt på bra utan några incidenter.


Det är den övre delen utav bilden som det grävts på idag


I morgon skall det grävas ner brunnar och få fason på avrinningen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.