Veckan hittills…

Hittills har det varit fullt upp i veckan med allehanda semesterrelaterade saker, jag och Holger har roat oss med att slå gräs, vända hö, balpressa och städa en maskinhall. Christine har satt igång med att måla ladan. Wiggo och Elin leker / passas av morsan (som även sköter markservice med mat m.m.)

17 juli
Slog det sista gräset efter flera veckor av regn. Nu var det äntligen torrt!

20160717_162410553_iOS


18 juli
Jag körde ut
en av balvagnarna på gärdet så att att det fick stå i vinden och solen hela dagen. Dessa balar bärgades från Elins hage den 9 juli och har sedan dess stått inomhus.

Efter att detta var gjort gick jag och Christine en svamprunda långt uppe i Tyfta skogar. Det blev en bärkasse full med kantareller. Extremt mycket vildhallon, smultron och blåbär i år. När vi kom tillbaka körde jag och Holger ner till linhässjan vi gjorde den 9 juli, tog av höet och bredde ut det medelst högaffel på backen för sista torken. Ett par timmar senare tog vi gafflarna igen och lade strängar och förberedde för pressen.


Under tiden höet låg utbrett tog jag en paus och körde upp till hagen jag slog föregående dag och vände höet första gången. När jag kom tillbaka till gården kom grannbonnen upp och behövde hjälp med slåttermaskinen. Vi bytte ett knivblad och hade en liten genomgång med tips & tricks.

20160718_121842584_iOS


Efter detta sveptes en kopp kaffe på stående fot och sedan kopplade jag på balpressen och körde ner till hässjorna, pyramiderna/ryttarna och hö-stackarna och pressade alltihopa. Det gick mycket bra. Höet hässjades den 9 juli, det kan man läsa om här.

20160718_134111878_iOS

20160718_134114198_iOS

Hässan ser ynklig ut, utan lastat gräs.

Jag körde och parkerade pressen, kopplade på spannmålskärran (som var den enda som var ledig), stoppade Holger i kärran, körde ner och började lasta de pressade balarna. Det blev 61 stycken balar av gammaldags hässjat hö. Ungefär 600 kg. Jag satt längst upp i lasset på vägen tillbaka till gården. Man såg väldigt bra där uppefrån, fem meter upp. Vi hade ställt in pressen på att inte göra för tunga och stora balar. Jag gissar på att varje bal väger runt tio kilo – har inte kontrollvägt ännu. Höet hade mycket frö, blommor och olika sorters gräs såsom timotej och ängssvingel. Doftade mycket bra och är helt snustorrt.


»Säd- och hökörning»
Härvid bör man använda lika många par dragare och körare för olika afstånd som vid gödselkörning.

Till pålassning erfordras vanligthvis 2 man, 1 – 5 hjon räfsa efter och 1 man hjälper till vid aflassningen. Beroende på hjonets mentala förmåga varierar mantalet hjon mellan 1 – 5 hjon (ex rotehjon, dåårhiushjon, vanligt hjon, hel- och halva idioter).

Till emottagandet i lador och på skullar kräfvas ganska olika antal arbetare alltefter som det är anordnadt med byggnaderna.

Lägges säden eller höet i stack och skall densamma blifva 6 m. bred och 15 m. lång, så erfordras 6 man i stacken, 1 man att hjälpa till med aflassningen och 1 man att räfsa af sidorna och hafva uppsikt öfver, att stacken blir rätt lagd. Vid mindre eller större stackar beräknas folk därefter.

Vid körning af säd eller hö från stack bör det vara  2 man till lassare, 3 man om stacken skall afskäras. Körare och emottagare böra vara samma antal som vid föregående körningar.

Behöver jag nämna att hösvansen, självlastarvagnen och balpressen är mycket arbetsbesparande maskiner?

 

Klockan kvart över fem backades kärran in i ladan. Ladan fick stå med öppna portar i båda ändar för att få bort den sista solvärmen ur höet. Jag var hemma halv sex, duschad och klar kvart i sex och klockan sex hade jag cyklat ut till Salt & Sill på Klädesholmen för att dricka ofantliga mängder öl äta middag med ett par kompisar. Hemma igen klockan ett…

20160718_150101222_iOS


19 juli
Vaknade med ett fruktansvärt bakrus bra humör. Satt i traktorn klockan halv nio för att sedan fortsätta städa maskinhallen så att vi kan lagra höbalarna. Under eftermiddagen vände jag höet igen för att sedan åka hem och sova ruset av mig vila resten av dagen. SMS från kompisarna visade att det måste varit något fel på sillen igår, alla mådde illa idag och var extremt trötta.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.