Nya stövlar

I helgen var det premiär för mina nya sågskyddsstövlar (present från svärfar).

För er som inte vet så delar man upp sågskyddsklasser i några olika delar. Huggarbyxor med sågskydd klassas enligt två skalor, dels 1 till 3, dels A till C.

En klass 1-byxa klarar att skydda bärarens ben för en sågkedja som rusar i 20 meter per sekund, vilket är standardtest för dagens godkända byxor.

Klass 2 kräver att byxan klarar 24 m/sek vilket ytterst få användbara byxor klarar i dag.(Jonsered presenterade den första i januari 2007 och Husqvarna våren 2008),

Klass 3 höjer ribban ytterligare till 28 m/sek. Då det gäller sågskyddets täckning kring benen är klassningen från A till C.

På byxor märkta med A ska sågskyddet täcka framsidan mellan sidsömmarna samt 5 cm på vänstra benets utsida och 5 cm på höger bens insida. Byxor märkta med B har dessutom 5 cm extra brett skydd på vänstra benets insida. I C-byxan går sågskyddet runt om hela benet upp till mitten av lårets baksida, det ger hög säkerhet men uppfattas som en tung och varm byxa.

När det gäller stövlar och skogsarbete så bör man ha i åtanke att vanliga skyddsstövlar med ståltå-hätta inte räcker. Det skall även finnas sågskydd bakom ståltå-hättan. Skyddsstövlar delas in i tre olika sågskyddsklasser:

Klass 1: ska klara kedjehastigheter på 20 meter per sekund.
Klass 2: ska klara kedjehastigheter på 24 meter per sekund.
Klass 3: ska klara kedjehastigheter på 28 meter per sekund.

Stövlarna testas i en standardiserad testrigg där motorsåg med kedja i de olika hastigheterna släpps mot stöveln. Sågskyddet ska gå upp till 195 mm ovan klackhöjd. En stövel ger inte samma sorts skydd som skyddsbyxor utan stövelsågskyddet bromsar kedjan men stoppar den inte, som skyddsbyxor ska göra.  Sätter man klingan i benet på ett par godkända huggarbyxor rycker sågen till och kedjan stannar direkt. Dock ger inte en stövel ett 100-procentigt skydd. Ett krampaktigt gasande av sågen kan medföra att kedjan går igenom skyddet. Även om man råkar såga med ovansidan av svärdspetsen mot insidan av stöveln är det stor risk för genomsågning. Naturligtvis beror mycket på vilken styrka sågen har och hur man filat kedjan. Bäst är att arbeta in en säker teknik, så att man inte riskerar att såga mot stövlarna!

20161112_094750700_iosVi städade även ur hönshusen. Det blev 15 stycken stora sopsäckar med strö och skit. Dessa lastade jag på en traktorkärra och körde ner till en liten, liten teg som jag bröt i oktober. Lastade av och började kratta ut allt förhand. En manuell gödsling kan man säga. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med denna lilla, lilla åkerlapp. Kanske sätta några fria gråärtor? Eller bönor? Eller så blommor och göra en gammaldags blomsteräng? Hönorna och tupparna blev i varje fall nöjda över sitt nya strö samt två balar hässjad klöver.

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.