Satte tidiga potäter

Den enormt stora täppan framför huset där jag ställde in harven

Årets tidiga potäter sattes lördagen den 8 april. I fjol var våren tidigare, och vi kunde sätta redan den 25 mars. Annars så brukar det vara lagom att sätta runt påsk. Grannen var med och hjälpte till som sätt-hjon, tillsammans med Holger, Wiggo och Elin, (Tack, Albert!).

Jag började med att pröva den nya harven. Det gick mycket bra och det behövdes endast fyra drag innan molla‘ var slät som en barnrumpa. Nästa steg var att koppla på potäterläggar’n och hämta potatisen.

Tidiga potäter i Trä’t

Trä’t
Rad 1 – Maestro
Rad 2 – Timo
Rad 3 – Maestro
Rad 4 – Timo
Rad 5 – Maris Bard
Rad 6 – Maris Bard
Rad 7 – Montreal
Rad 8 –Montreal

Trä’t har mycket bra jord för tidiga potäter. Det är en sluttande lid som har sol större delen utav dagen, är väldränerad och vattnar sig själv genom ett dike ovanför lia‘.

Sedan bar det av till Smens Plats.
Eftersom tegen lutar kan man just nu sätta i övre halvan. Resten är för blöt. Det får åtgärdas genom dränering.

Rad 1 – Montreal
Rad 2 – Timo
Rad 3 – Montreal
Rad 4 – Timo
Rad 5 – Maris Bard
Rad 6 – Maris Bard
Rad 7 – Maris Bard

 Det blev ojämt antal rader därför att vi ville få slut på de tidiga sorterna. För att få mer information om årets potatis, läs här.

Wiggo och Elin

Efter äventyret med potatissättning blev barnen så matta att det var dags för lite vila i vårsolen.


Jag körde en sväng med spannmålskärran för att lufta den efter vintervilan, eftersom Christine hade varit duktig och sågat ner en massa grenar vid garaget hemma. Det var bra gjort, nu fick jag ju börjat bygga en påskevaga’ nere på bräne-bär’t. Efter detta var det dags att ta helg…

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.