Gråärt 2017, dag 46 (…samt Blå Dalsland)

Den fyrtiosjätte dagen hade gråärten nått en höjd af ungefär trettio centimeter, och fångstkrokarna viftade planlöst omkring i tomma intet. Ibland fick ärterna tag i varandra och har börjar snärja ihop sig. Eftersom ärterna inte år sådda tillsammans med stödgröda, var tid att störa dem. Jag hämtade sisalgarn och satte igång.

Extra hässjestörar sattes ner, totalt är det nu fyra störar per åttameters-rad.


Dalsland Blå i förgrunden

Förra året satte vi några små rader med potatissorten Blå Dalsland. Det är en numera sällsynt (genbanksbevarad), gammal lantsort som förr var mycket vanlig i Dalsland, Värmland och Bohuslän. Den smakar gott, med mycket potatissmak, så som potatisen smakade förr. Plantan blommar obetydligt med blå-violetta blommor med vit spets. Till skillnad från Blå Kongo, som är en riktigt blåman alltigenom, har Blå Dalsland blått skal och vit köttfärg. Den är mottaglig för bladmögel, virus och skorv. Kokkvalitén är mjölig.

Eftersom det inte blev så mycket skörd förra året, kommer årets skörd av denna sort att mestadels sparas till utsäde till 2018.

 

Annons

2 reaktioner på ”Gråärt 2017, dag 46 (…samt Blå Dalsland)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.