Några av hyssen under 2016, del ett.

Vad hände under år 2016?

Januari
Röjde i Holgers Hage (f.d Conne-hagen). Tog åtta hela dagar att röja sly, såga och elda upp.


Röjde i Elins hage. Tog fem hela dagar.


Ibland tog man ledigt och gick på en och annan räfwjakt samt gjorde underhåll av maskiner.


Februari
Det gick även åt ett par dagar att röja i Långemyra. Även jordfräsen fick sig en genomgång.
Hann med att hugga ett par kubik ved.


Mars
Röjde och sågade i Kalvhagen. Det tog tre dagar. Inte så dumt att se hâggålrn igen.
20160305_125747714_ios

Skrev lite om potatis.  Berättade om råstenar, arbetskraft förr och Tolleby Ishus. Eftersom det var fint väder i ett par dagar blev det lite vårplöjning. Skrev ett riktigt skitinlägg.

Den 19’e mars satte vi potatis. Dagen efter blev det mera potätersättning. Under denna månaden totade jag ihop ett populärt inlägg med den snuskiga rubriken – Lär känna din säd.

I Elins hage grävde vi ner en dränering för att få ordning på vattensjuk mark.


April
Den andre april påbörjade vi det lilla projektet med att renovera ladan, del ett. Egentligen började det redan år 2015 när vi rev det gamla halmmagasinet och byggde ett uterum på platsen. Det finns några bilder på det spektaklet i detta inlägg.

 

 

Vi hann med en hel del gällande renoveringen av ladan, del två handlar om förberedelse för gjutning, del tre handlar om den gamla logen samt betong, del fyra beskriver hur det gick till när vi började gjuta, del fem är någon slags icke PK rasist-fascist-nazist-inlägg, del sex innefattar mera gjutning, i del sju byggde vi färdigt resten av gjutformarna, i del åtta börjar vi lägga det nya loge-golvet, i del nio lade vi mer golv och gjorde i ordning schwjilla, i del tio satte vi upp limträbalken och i del elva byggdes skjutporten.

 

 

Förutom att endast spika på ladan hann jag med att berätta om ringvälten. Skrev ett inlägg om nässelsoppa och ett riktigt nördinlägg om dränering. Körde och hämtade en gammal höfläkt som jag tänkte renovera (inte hunnit med ännu). Jag och Wiggo körde och tittade på en självbindare. Vi satte mera potatis. Hade tråkigt en kväll, vilket resulterade i ett inlägg om storskiftet. Författade ett lång, tråkigt och fullständigt ointressant inlägg om gråärt, humle och bondbönor.

Besökte även ruinerna där Knä-August levde en gång i tiden. Detta har jag inte skrivit om, än. Har dock skrivit om Sticke-Marja.


Maj
Renoveringen av ladan fortsatte. I del tolv skrapades fönster, i del tretton grundmålades skjutporten och fönster. Även gråärt såddes.  Jag plöjde upp Holgers hage, jag skrev ett inlägg om harven och hur man kan harva. Det lades höst-potatis, vi gick på vårmarknad på Sundsby, vi sådde korn och vall.

20160518_180029652_iOS

Vi gjorde vår’n här, och här. Skrev om säd igen, Få korn på din säd och en fördjupning.
För de som är nyfikna om hur gråärterna och bondbönorna mådde 23 dagar efter sådden, rekommenderas detta inlägg.

Ett mastadontinlägg som tog ett par dagar att få klart var historien om rensverken.

Slåttermaskinen fick sig en genomgång med färg och dekaler. I slutet av månaden monterade vi ihop en Kronan gårdspump och satte denna i den gamla stenbrunnen.

20160529_064025102_iOS


Juni
Månadens första inlägg handlade om granskottsirap. Första veckan hämtades hässjestörar på Koberg. Jag och Wiggo hämtade ett par lass med hö i Stormyr och grejade med brunnen.

20160604_100315427_iOS

Längst ner i Elins hage såddes en viltåker. 38 dagar efter sådd mådde gråärterna såhär. Nationaldagen kom och gick. Potäterna kupades med den renoverade kupplogen.

Vi köpte två balkärror och en balpress som blev fin efter renovering. Det blev snart dags för den första slåttern och jag passade på att skriva ett inlägg om slåtter och hur man använder en slåtterbalk, även lite kulturhistoria kom med på ett hörn gällande en gammal körväg. Färskpotatisen avnjöts, och årets första häjssa sattes.

DSC_3773

Läs här om hur gråärterna och bondbönorna mådde 49 dagar efter sådden. Midsommarpotatis togs upp och såldes till de som hade beställt. Det blev ett besök upp till maskinhandlarn (min nye kompis), jag kom hem med tom plånbok.


Juli
Jag började läsa originalutgåvan av den fantastiska Bondepraktikan. Skrev om denna. Ett pågående projekt som inte är klart ännu. Vi skaffade ett par kaniner och gråärterna hade mådde bra dag 66 sedan sådden. Jag började förbereda en storhässja genom att slå gräs, vända hö, vända lite till, och vända ännu en gång innan vi hade skola i att hässja hö för några av grannarna.

 


Efter att ha använt löshö de senaste 200 åren, provkörde vi balpressen. Detta inspirerade mig till att skriva ett nörd-inlägg om hö. Skrev ett inlägg om slåttergubben, som man ibland stöter på i markerna. Gråärterna mådde bra 78 dagar efter sådden, i samma veva rev vi de gamla stallboxarna. Det samlades ihop hö som körde in och dag 86 såg gråärterna ut så här.

Vi röjde ut en maskinhall, pressade mera hö och körde grus. I slutet av månaden levererades självbindaren. Dag 92 efter sådd provsmakades bönorna.

Månaden slutade med att jag dekaltrimmade traktorn.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.