Tröskningen klar för i år

För några veckor sedan fick vi äntligen tröskat. Valmet-Valtran fick tjänstgöra som dragare nummer ett, och en av MF 135 fick tjänstgöra som dragare nummer 2.  Det skulle alltså inte bli blandsäd, utan korn i en kärra och havre i den andra. På förmiddagen syntes grannen komma krypande över lia’ med sin Aktiv 1130 och vi satte igång.


»Flyghafvre» (A. fatua L.), ett medelhögt gräs, mycket likt den odlade H., från vilken den bl. a. skiljer sig genom 2-uddigt, vid basen styvhårigt yttre blomfjäll. Vippan är lång, pyramidlik och allsidigt utbredd; alla blommor äro borstbärande. Flyghavren, som antages vara en av de vilda stamformerna till den odlade H., var förr tack vare de lätt utfallande kärnorna ett besvärligt ogräs i H., men är numera sällsynt; kärnorna äro svåra att rensa bort ur odlad H. med långa kärnor. Flyghavren korsar sig lätt med odlad H., varvid mellanformer uppkomma; fatua-liknande kärnor (s. k. fatuoider), som icke sällan uppträda i odlad H., äro emellertid i de flesta fall mutationer av denna.

-Svenskt Lantbrukslexicon, 1941


Vi körde ner och började med havren i Holgers hage, tömde tröskan och fortsatte tröska kornet i Elins hage. Havren var ovanligt fin medans kornet hade fått för mycket torka och regn vid fel tillfällen. Väldigt mycket grönmassa i kornet.


Tillbaka på gården blev nästa projekt att få igång spannmålsskruven. Den hade inte varit i bruk på minst 20 år. Råttorna hade ätit upp strömsladden, så det var bara att kapa av och bygga ihop en ny. Lika bra det, för den gamla sladden hade den gamla trefasthandsken i metall – fullkomligt livsfarlig om strömmen skulle ta fel väg. En ny trefassladd med modern Euro-koppling byggdes om att passa sondermotorn.

Efter en del meckande vaknade skruven, likt Frankensteins monster, till liv. Dock gick skruven åt fel håll, och knuffade ut säden istället för att skruva in den i röret och tömma i bingen. Enkelt fel som åtgärdades genom att vända två trådar i kopplingen. Skruven hängdes därefter upp i en talja och måttades in lagom över bingarna, sedan var det bara att backa in en kärra i taget på logen och sätta igång att tömma.

Elin och Wiggo hjälper tlll


»Blindhafvre» -, blindkorn-sjuka, betecknar en av E. Henning påvisad sjukdom hos säd, visande sig genom att bladen bliva gulbruna och vissna, börjande i spetsarna av de nedre bladen, samt småaxen, först de nedre, bliva förkrympta och tomma (»blinda»). Sjukdomen visade sig på mossjord och synes förorsakas av närings- och vattenbrist, till följd av jordens ringa vattenuppsugande förmåga, samt avhjälpes genom jordens lerslagning.

-Lantmannens uppslagsbok, 1923


Det blev lite över 2,5 kubikmeter säd. Det räcker till att mata fåren med över vintern, som komplement till vanligt kraftfoder.

Annons

2 reaktioner på ”Tröskningen klar för i år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.