Efter frukost hängde vi på den större plogen på en av traktorerna. Föredrar den mindre plogen men behövde skrapa bort lite rost på fjölen. Vanligtvis smörjer jag in plogen med rapsolja men hade varit lat och inte gjort detta. Resultatet blir att innan rosten är borta så fastnar jorden lätt och man bör skrapa av fastklenad jord medelst spade mellan varje drag för att få korrekt vändning av jorden.
Elin har lärt sig ett par nya ord – ”Åka traktor” – och klagar högt och tydligt när hon inte får åka med.
Eftersom det var så fint väder så bestämdes det att vi skulle lägga några rader tidiga potäter. Vi körde bort till en av granngårdarna och hämtade gödsel. En enkel resa tar 8 minuter med en traktor som går på maxvarv i 30 km/h. Vi skulle inte lägga så mycket potatis denna gången så det blev två skopor gödning.
Kalvningen hade börjat komma igång – en kalv hade blivit född i torsdags. Resten står på kö. Wiggo fick gå med in i lagårn och mata djuren med hö samt visade vad han hade lärt sig via iPAD och Barnkanalen. Han förklarade mycket bra skillnaden på tjurar och kor genom att visa de genitala skillnaderna och var mjölken kommer från.
Limousinrasen härstammar från det centralfranska höglandet, med staden Limoges som centrum i Limousindistriktet. Det som är kännetecknande för rasen är dess gyllenbruna färg, en lång muskulös rygg och en köttfull bakdel. Limousin är idag en utpräglad köttyp och har en utomordentlig slaktkvalité med mycket kött i relation till ben i slaktkroppen. Limousinkalvar är normalt mycket livskraftiga och kommer snabbt igång med att dia. Utmärkande är också god klöv- och benkvalité vilket gör rasen mycket hållbar. Redan 1698 skrevs följande om Limousin ”Limousinoxar är allmänt kända och uppskattade både som arbetsdjur och köttdjur”. Under 1850-talet gjorde limousin stort intryck då de ständigt var bland vinnarna på köttdjursutställningar i Frankrike. I November 1886 öppnades den första stamboken för Limousin i Frankrike. 1970 importerades de första Limousindjuren till Sverige. Tillväxt- och storleksmässigt intar Limousin en medelnivå i förhållande till de andra köttraserna. Limousin är känd för sina lätta kalvningar. Limousin är idag en av världens mest expanderande köttras och störst eller näst största ras i många europeiska länder tack vare dessa egenskaper.
Dessa viktiga grundläggande faktorer har gjort rasen populär över hela världen, framför allt i korsningsproduktionen.
Efter att ha inspekterat och haft rast, vila tillräckligt länge, var det dags att åka och sprätta ut dyngan, fräsa ner densamma och ta en paus i solen.
På eftermiddagen var det dags att lägga ett par rader – ränner – potäter.
Det blev återigen Rocket för att avsluta med två rader Timo.
>>Christine, Elin och Wiggo>> >>Wiggo klarade av att lägga en rad själv>>
Senare på eftermiddagen beslöt jag för att avlifva rörtopp medelst bränning (luntning). Det gick över förväntan. Brann mycket fort och livligt. Glömde tyvärr ta en efter-bild.