Där som gråärtan blommar…

Gråärt, dag 66
Ärterna har börjat att blomma. Det ser mycket vackert ut. Snart borde baljorna komma.


20160704_173826157_iOSSkörden bör påbörjas, då de nedersta baljorna äro mogna. Skörden av mogna ärt. sker vanligen med slö lie, så att halmen rives av och nedliggande  toppar ej avskäras, eller avslitas med släpräfsa vinkelrätt mot liggsädesriktningen, om ärterna ligga. För att göra slåttermaskin  lämplig för detta arbete kan bakom knivstången anbringas en grind av järnspröt med  uppåt-böjda ändar och med avtagande längd på spröten mot skärapparatens ände, så att det skurna föres in ur skåret. Den avtagna grödan bör torka väl före inbärgningen, emedan den eljest lätt möglar. det är nämligen viktigt att Ärt. torka snabbt, ty vid ofta återkommande torka och blöta öppna sig baljorna. Ofta brukas att lämna ärthalmen kvar i hopar på marken för torkning, men säkrare är att uppsätta den på hässja, krakstör eller pyramider. Fullt torra inköras de och tröskas lättast omedelbart.


I bohusläns matkultur har gråärtorna överlevt längst och var en mycket vanligt förekommande gröda redan in på 1950-talet.

1923, Stordal, Tjörn. Kragemärr med gråärt

1923, Stordal, Tjörn. Kragemärr med gråärt


Det ser fint ut.


Har även satt en gammal potatissort, Dalsland Blå, som börjar att ta sig.


Vitlöken som sattes i november år 2015 har kommit upp nu. Smakar gott.

20160704_174413397_iOS


Även bären börjar ta sig, här röda vinbär.
20160704_174121116_iOS


Öfvrigt nytt är att småhönorna har bekantat sig med kaninerna. Otroligt roligt att se hur de beter sig. Hönan försöker se hotfull ut och gör sig så stor som möjligt. Kaninerna skiter högaktningsfullt i hönsen.

…samt att svalorna lämnat ladan för i år nu när ungarna växt sig stora…


Mer om gråärt, bondböna och humle läser man här!

Om sådden kan man läsa här!

23 dagar efter sådden, läs uppdatering här!

38 dagar efter sådden, läs uppdateringen.

49 dagar efter sådden.

Om att störa ärterna, läs här!


Just det ja….tomaternavitlöken, potatisen och äggen smakade bra. Nu saknas bara eget bacon…

20160704_191820285_iOS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.